MMF podržava ekspanziju BRIKS-a

MMF podržava ekspanziju BRIKS-a

Širenje BRIKS-a moglo bi biti od koristi na globalnom nivou i stoga bi trebalo da bude „ohrabreno“, rekla je u petak novinarima Džuli Kozak, portparolka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odgovarajući na pitanje o planovima Ankare da se pridruži grupi.

Turska je bila poslednja država koja je zvanično podnela zahtev za članstvo u BRIKS-u početkom septembra. Osnovali su je 2009. Rusija, Kina, Indija i Brazil, a sledeće godine se pridružila i Južna Afrika. Godine 2024. grupa se dalje proširila i uključila Egipat, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate i Etiopiju.

Ranije u petak, ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da su do 34 zemlje izrazile interesovanje za BRIKS, uz tekuće razgovore o potencijalnim partnerstvima.

Na pitanje da li MMF „vidi bilo kakvu opasnost u BRIKS-u“, Kozack je odgovorio, „naše mišljenje je da treba pozdraviti i ohrabriti poboljšanje i proširenje međunarodne saradnje i produbljivanje trgovinskih i investicionih veza među grupama zemalja“, posebno ako ima za cilj „smanjenje fragmentacije i smanjenje trgovinskih i investicionih troškova” među zemljama učesnicama.

Portparolka je takođe naglasila da je „odluka o pridruživanju ovakvim inicijativama suverena odluka svake zemlje članice“.

Ankara je ranije potvrdila svoje pravo da uspostavi odnose sa bilo kojom nacijom ili međunarodnom organizacijom koju smatra potrebnim, navodeći da njeno angažovanje sa BRIKS-om ili Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS) ne ometa njene druge obaveze, uključujući NATO.

„Ne smatramo da je BRIKS alternativa bilo kojoj drugoj strukturi. Smatramo da sve ove strukture i savezi imaju različite funkcije“, rekao je ranije turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je dodao da Ankara nastoji da bude „pouzdan partner“ za sve organizacije čiji je deo.

„Kao članica NATO-a, ne vidimo kao problem interakciju sa zemljama ŠOS-a, BRIKS-a, Evropske unije ili Organizacije turskih država. Verujemo da ovi odnosi doprinose miru u svetu“, rekao je turski lider.

Blumberg je ranije u septembru izvestio da bi članstvo Turske moglo biti razmatrano na predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju, u Rusiji, krajem oktobra. Erdogan je pozvan na sastanak. Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio je da je Ankara formalno podnela zahtev za članstvo i rekao da će organizacija to razmotriti.