MMF odobrio paket pomoći od 3 milijarde dolara za Šri Lanku

MMF odobrio paket pomoći od 3 milijarde dolara za Šri Lanku

Međunarodni monetarni fond saopštio je u ponedeljak da je njegov izvršni odbor odobrio program spasavanja Šri Lanke od skoro 3 milijarde dolara tokom četiri godine kako bi pomogao spasavanje bankrotirane privrede zemlje, preneo je AP.

U saopštenju MMF-a se navodi da će oko 333 miliona dolara sredstava biti odmah isplaćeno i da će odobrenje takođe otvoriti finansijsku podršku od drugih institucija.

„Šri Lanka se suočava sa ogromnim ekonomskim i društvenim izazovima sa ozbiljnom recesijom usred visoke inflacije, iscrpljenih rezervi, neodrživog javnog duga i povećane ranjivosti finansijskog sektora“, rekla je izvršna direktorka Kristalina Georgieva, citirana u saopštenju MMF-a.

„Institucije i okviri upravljanja zahtevaju duboke reforme. Da bi Šri Lanka prevazišla krizu, kritična je brza i blagovremena implementacija programa koji podržava EFF sa snažnim vlasništvom nad reformama.

Kancelarija predsednika Šri Lanke saopštila je da će odobrenje MMF-a otključati finansiranje do 7 milijardi dolara iz fonda i drugih međunarodnih multilateralnih finansijskih institucija.

Ranije ovog meseca, poslednja prepreka za odobrenje je uklonjena kada se Kina pridružila drugim poveriocima Šri Lanke u pružanju garancija za restrukturiranje duga.

„Od samog početka, obavezali smo se na potpunu transparentnost u svim našim razgovorima sa finansijskim institucijama i sa našim kreditorima“, rekao je predsednik Ranil Vikremesinge u saopštenju iz svog kabineta. „Izražavam svoju zahvalnost MMF-u i našim međunarodnim partnerima na njihovoj podršci dok nastojimo da vratimo privredu na duge staze kroz razborito fiskalno upravljanje i našu ambicioznu reformsku agendu.

Vickremesinghe je rekao da je doneo neke teške odluke da osigura stabilnost, održivost duga i da razvije inkluzivnu i međunarodno privlačnu ekonomiju.

Šri Lanka je naglo povećala poreze na dohodak i ukinula subvencije za struju i gorivo, ispunjavajući preduslove programa MMF-a. Vlasti sada moraju da razgovaraju sa poveriocima Šri Lanke o tome kako da restrukturiraju svoj dug.

„Pošto su od glavnih zvaničnih bilateralnih kreditora dobili konkretna i kredibilna finansijska jamstva, sada je važno da vlasti i kreditori ostvare brz napredak ka obnavljanju održivosti duga u skladu sa programom koji podržava MMF“, rekla je Georgieva.

„Posvećenost vlasti transparentnom postizanju rešenja duga, u skladu sa parametrima programa i pravovremenom ravnomernoj podeli tereta među poveriocima, je dobrodošla“, rekla je ona.

Šri Lanka je prošle godine objavila da obustavlja otplatu svog spoljnog duga usred teške devizne krize, zbog pada prihoda od turizma i izvoza zbog pandemije COVID-19, mega projekata finansiranih kineskim kreditima koji nisu ostvarivali prihod i oslobađanje deviznih rezervi za održavanje kursa na duži period.

Valutna kriza dovela je do ozbiljne nestašice neke hrane, goriva, lekova i gasa za kuvanje, što je dovelo do ljutih uličnih protesta koji su primorali tadašnjeg predsednika Gotabaju Rajapaksu da pobegne iz zemlje i podnese ostavku.

Otkako je Vickremesinghe preuzeo vlast, uspeo je da smanji nestašice i okončao višesatne dnevne nestanke struje. Centralna banka kaže da su njene rezerve poboljšane i da crno tržište više ne kontroliše trgovinu devizama.

Međutim, Vickremesingheova vlada će se verovatno suočiti sa neprijateljstvom sindikata zbog njegovih planova da privatizuje državne poduhvate kao deo njegove agende reformi, a negodovanje javnosti može se povećati ako ne preduzme mere protiv porodice Rajapaksa, za koju ljudi veruju da je odgovorna za ekonomska kriza.

Vikremesingeovi kritičari optužuju ga da štiti porodicu Rajapaksa, koja još uvek kontroliše većinu poslanika u parlamentu, u zamenu za njihovu podršku njegovom predsednikovanju.