MMF izneo prognozu za Zapadni Balkan

MMF izneo prognozu za Zapadni Balkan

Šef regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan Stefani Eble izjavila je danas da će ove godine biti malo usporen ekonomski razvoj u svetu, ali da slika „budućnosti ekonomije“ nije toliko sumorna i poručila zemljama Zapadnog Balkana da uvedu strože fiskalne mere i nastave politiku monetarnog stezanja.

Eble je, na panelu „Makroekonomski okvir Zapadnog Balkana“ , na početku Kopaonik biznis foruma, rekla da živimo u veoma nesigurnim i izazovnim vremenima. Ona tvrdi da će uticaj sukoba u Ukrajini biti manji ove godine na EU kada je reč o kumulativnim gubicima.

Kaže da je rast u svetu i EU viši nego što je bilo očekivano, i napomenula da je zima bila blaga i potražnja za energentima manja, ali i da su investicije porasle.

„Ipak, svedoci smo veće fiskalne podrške i potrošnje. Na Zapadnom Balkanu predviđamo da će ekonomski rast biti manji za nekih dva odsto ove godine, dok će u 2024. možda malo porasti“, istakla je Ebl.

Inflacija će u 2023. biti još niža u regionu Zapadnog Balkana, što će dovesti do niže cene energenata, ali inflacija ipak neće do 2024. dostići projektovane nivoe, tvrdi Eble.

Ona je rekla da se očekuje da će inflacija u zemljama Zapadnog Balkana u 2023. godini iznositi do 10 odsto, prenosi Tanjug.