MMF izdaje upozorenje o globalnim cenama hrane

MMF izdaje upozorenje o globalnim cenama hrane

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u sredu da raskid ugovora o žitu za Crno more preti da pogorša globalnu nesigurnost hrane i izazove skok cena, posebno u siromašnijim zemljama.

Sporazum između Rusije i Ukrajine uz posredovanje UN, koji omogućava bezbedan prolaz ukrajinskom izvozu poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, raskinut je ranije ove nedelje.

„Prekid inicijative utiče na snabdevanje hranom zemalja koje se u velikoj meri oslanjaju na pošiljke iz Ukrajine, posebno u Severnoj Africi, Bliskom istoku i Južnoj Aziji“, rekao je portparol MMF-a, a citira Rojters.

„To pogoršava izglede za sigurnost hrane i rizikuje povećanje globalne inflacije hrane, posebno za zemlje sa niskim prihodima. ”

Portparol je napomenuo da je sporazum bio važan faktor za globalnu bezbednost hrane, jer je pomogao da se olakša izvoz žitarica i đubriva iz Ukrajine na globalno tržište, čime je smanjen pritisak na međunarodne cene hrane. On je dodao da će zajmodavac nastaviti da prati situaciju u regionu i uticaj bilo kakvih dešavanja na globalnu bezbednost hrane.

Moskva je u ponedeljak ujutru objavila odluku da raskine dogovor o žitu, navodeći neuspeh drugih strana da ispune svoje obaveze u vezi sa ruskim poljoprivrednim izvozom.

Prvobitni sporazum je bio praćen memorandumom Rusije i UN koji je imao za cilj olakšanje ruskog izvoza ublažavanjem sankcija koje ga pogađaju. U dokumentu se, između ostalog, traži da se ruski poljoprivredni zajmodavac Rosselhozbank ponovo poveže na SVIFT međubankarski sistem za razmenu poruka, da se omogući isporuka rezervnih delova za poljoprivrednu mehanizaciju i da se ukinu ograničenja osiguranja i logistike. Nijedan od ovih zahteva do sada nije ispunjen.

Portparol Dmitrij Peskov rekao je da će se Moskva odmah vratiti aranžmanu kada se ispune njeni uslovi. On je dodao da je Rusija spremna da besplatno isporučuje žito zemljama sa niskim prihodima koje su najviše pogođene nesigurnošću hrane.