MMF izdaje upozorenje o globalnoj ekonomiji

MMF izdaje upozorenje o globalnoj ekonomiji

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorila je da je svet na ivici geo-ekonomske fragmentacije, za koju veruje da bi moglo dodati još „hladne vode“ već anemičnom globalnom rastu.

Govoreći video-linkom na Briselskom ekonomskom forumu u sredu, Kristalina Georgieva je pozvala na saradnju u vreme kada je rast širom sveta izuzetno slab po istorijskim standardima.

„Posle decenija sve veće globalne integracije, postoji sve veći rizik da se svet podeli na rivalske ekonomske blokove“, kaže šef MMF-a. „A to je scenario koji bi bio loš za sve, uključujući i ljude u Evropi.“

Ona je upozorila da su izgledi za rast sve mračniji u vreme kada su globalni izgledi slabi, kako u bliskom tako i u srednjem roku. MMF predviđa da će rast ostati oko 3% u narednih pet godina, što je najniža srednjoročna prognoza u više od tri decenije.

„A ipak, centralni bankari ne mogu da skinu pogled sa lopte sve dok tvrdoglava inflacija ne bude čvrsto pod kontrolom“, istakla je Georgieva. „Potrebno monetarno pooštravanje opterećuje rast i otkriva neke finansijske ranjivosti.

Oživljavanje multilateralne saradnje je od vitalnog značaja za dugoročni rast svuda, prema zvaničniku, koji je upozorio da bi fragmentacija trgovine mogla dugoročno koštati globalnu ekonomiju i do 7%.

To je „otprilike ekvivalentno kombinovanoj godišnjoj proizvodnji Nemačke i Japana“, rekla je ona, dodajući da bi neke zemlje mogle da vide gubitak BDP-a do 12 odsto ako se doda tehnološko razdvajanje.

„Ne možemo zanemariti ove troškove“, naglasila je Georgieva.

Direktorka MMF-a je ranije rekla da su šokovi u proteklih nekoliko godina, uključujući pandemiju Covida, sukob Rusije i Ukrajine i skok kamatnih stopa nakon godina labave monetarne politike, bili kočnica za globalnu ekonomiju.