MMF će ubrzati zajam od 5 milijardi dolara Ukrajini

MMF će ubrzati zajam od 5 milijardi dolara Ukrajini

Ukrajini je verovatno potrebno 5 milijardi dolara mesečno finansijske pomoći da bi njena privreda održala funkcionisanje, a neposredni prioritet je pronalaženje načina da se ta praznina popuni u naredna tri meseca, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Finansijska institucija sa sedištem u Vašingtonu počeće rad na budućem programu zajma, ali bilo je „nepravedno“ očekivati da će Ukrajina u ovom trenutku primeniti dalekosežni paket reformi, rekla je Georgijeva na konferenciji za novinare u sredu.

Kijev je u nedelju zatražio finansijsku podršku od 50 milijardi dolara od Grupe sedam (G7) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pokrivanje budžetskog deficita koji je u velikoj meri nastao vojnim sukobom sa Rusijom.

Ukrajina takođe razmatra izdavanje obveznica sa kuponom od 0% kako bi premostila fiskalni jaz, jer se zemlja trenutno suočava sa deficitom od 7 milijardi dolara mesečno, rekao je Oleg Ustenko, glavni ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

MMF i Svetska banka odobrili su više od dve milijarde dolara kredita Ukrajini od početka ruske vojne operacije u toj zemlji. U međuvremenu, Svetska banka je saopštila da priprema skoro 1,5 milijardi dolara dodatnih sredstava kako bi omogućila nastavak osnovnih usluga ukrajinske vlade.

Georgieva je tokom vikenda rekla da bi „bilo potrebno više [sredstava] … da bi ekonomija ostala u funkcionisanju i sprečila skok inflacije“.