MMF upozorava na rizike visokih deficita i javnoga duga u SAD

MMF upozorava na rizike visokih deficita i javnoga duga u SAD

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na rastuće rizike koje visoki deficiti i javni dug predstavljaju za američku i globalnu ekonomiju. Ovi faktori mogu dovesti do većih troškova zaduživanja i povećanog rizika za nesmetano refinansiranje dospjelih obaveza, navodi se u saopštenju Misije MMF-a.

MMF je pozvao Sjedinjene Američke Države da povećaju poreze kako bi kontrolisale rastući deficit i javni dug. Istovremeno, Fond je pohvalio „snažan i dinamičan“ rast najveće svetske ekonomije i napredak u ublažavanju inflacije.

U saopštenju se ističe da visoki deficit i dug „stvaraju rastući rizik za američku i globalnu ekonomiju“, doprinoseći većim troškovima zaduživanja i rastućem riziku za nesmetano refinansiranje dospelih obaveza.

Prognoza rasta američkog BDP-a za ovu godinu blago je revidirana naniže na 2,6 odsto, u odnosu na ranije predviđenih 2,7 odsto, dok se za sledeću godinu predviđa usporavanje rasta na 1,9 odsto.

„Američka ekonomija se pokazala kao robusna, dinamična i prilagodljiva promenljivim globalnim uslovima. Ekonomska aktivnost i zaposlenost kreću se na očekivanim nivoima, a proces usporavanja inflacije bio je mnogo bezbolniji nego što su mnogi strahovali“, naveo je MMF.

Fond očekuje da će se inflacija vratiti na cilj od oko dva procenta do sredine 2025. godine, ali je upozorio Vašington na rastući deficit koji bi, ako se nastavi, gurnuo odnos duga prema BDP-u na zabrinjavajućih 140 procenata do kraja decenije.

MMF je drugi put zaredom preporučio progresivno povećanje stope poreza na dohodak, ne samo za najbogatije Amerikance, već i za domaćinstva koja zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje. Ovo je prag koji je američki predsednik Džozef Bajden obećao da neće preći u svojim predizbornim obećanjima.

Pored toga, MMF savetuje reformu programa pomoći i subvencija, što su promene koje su Bajden i njegov republikanski rival Donald Tramp obećali da neće sprovoditi.