Agencija Moody’s povećala izglede kreditnog rejtinga Srbije na pozitivne

Agencija Moody’s povećala izglede kreditnog rejtinga Srbije na pozitivne

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody’s potvrđuje kreditni rejting Srbije na nivou „Ba2“ i povećava izglede sa stabilnih na pozitivne, što je značajan pomak ka investicionom rejtingu, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Ova odluka dolazi nakon sličnih pozitivnih ocena od strane drugih renomiranih rejting agencija, S&P Global Ratings i Fitch Ratings, koje su ranije ove godine takođe poboljšale izglede Srbije. Ministar Mali je istakao da tri velike rejting agencije sada prepoznaju Srbiju kao zemlju u ekonomskom usponu, koja šalje pozitivne signale investitorima i osigurava makroekonomsku stabilnost potrebnu za rast investicija.

„Ovo je potvrda da Srbija ide u pravom smeru i da su reforme koje smo započeli u prethodnoj deceniji počele davati rezultate. Naša stalna nastojanja da unapredimo investicioni ambijent prepoznata su na globalnom nivou“, rekao je Mali, dodajući da će Srbija nastaviti da se fokusira na poboljšanje svojih ekonomskih parametara.

Izveštaj Moody’s-a naglašava da je odluka o poboljšanju izgleda rejtinga usledila zbog kontinuiranog jačanja ekonomske i fiskalne snage Srbije, uključujući rast BDP-a i poboljšane fiskalne performanse koje su prevazišle očekivanja agencije. Takođe se navodi da su smanjeni fiskalni rizici u energetskom sektoru državnih preduzeća i da je zabeležen stalni napredak u strukturnim reformama u okviru aranžmana sa MMF-om.

Moody’s predviđa da će rast BDP-a Srbije nastaviti da se povećava, sa očekivanjima da će realni rast dostići 3,8% u 2024. i 4,2% u 2025. godini. Agencija naglašava da bi plan razvoja Vlade Srbije mogao dodatno doprineti rastu BDP-a, posebno ako se fokusira na infrastrukturne projekte poput „Skoka u budućnost – Srbija Ekspo 2027“.

Na kraju jula 2024. godine, rezerve na računu Srbije iznosile su 8,5% BDP-a, u poređenju sa 5,5% na kraju 2023. godine. Moody’s takođe predviđa da će fiskalni deficit ostati na 2,2% BDP-a u 2024. i dostići 2,5% u 2025. godini, dok će učešće javnog duga u BDP-u nastaviti da se smanjuje, sa očekivanjem da će na kraju 2025. godine iznositi 51,7%, a na kraju 2027. godine 50%.