Liz Trus nagoveštava pomoć oko troškova energije

Liz Trus nagoveštava pomoć oko troškova energije

Liz Trus, favorit da postane sledeća premijerka Britanije, nagovestila je da će intervenisati kako bi pomogla kompanijama i domaćinstvima da se izbore sa rastućim računima za energiju ove zime, obećavajući pomoć „u celosti“.

Komentari dolaze samo nekoliko dana pre nego što se očekuje da će Ofgem, regulator energije, podići gornju granicu računa za energiju za domaćinstva za očekivanih 1.600 funti — sa 1.971 funti na oko 3.600 funti — u saopštenju u petak.

Dalji skok se očekuje u aprilu, što predstavlja ozbiljnu pretnju po finansije domaćinstava.

Intervencija Trusa, ministra inostranih poslova, u novinama Sun on Sundai je poslednja promena u njenoj poziciji od početka avgusta kada je za Fajnenšel tajms rekla da ne veruje u „davanje poklona“.

Kvasi Kvarteng, poslovna sekretarka — za koju se očekuje da će biti kancelar u vladi koju predvodi Truss — takođe je nagovestio da dalja „dolazi pomoć“ za rešavanje energetske krize.

Portparolka Rišija Sunaka, bivšeg kancelara, koji je Trusov rival za vođstvo Torijevaca, rekla je da će on „razmotriti sve opcije“ da pomogne kompanijama da se izbore sa računima za energiju ako postane premijer — pri čemu će mala preduzeća verovatno biti u fokusu podrška.
Kandidat za lidere Riši Sunak fokusira se na pomoć malim preduzećima © Anthoni Devlin/Bloomberg

Nadhim Zahavi, kancelar, zatražio je od zvaničnika da istraže načine na koje bi vlada mogla pomoći kompanijama koje se suočavaju sa potencijalnim porastom računa za energiju. Trezor će novom premijeru predstaviti niz opcija kada on ili ona uđe u Dauning strit 5. septembra.

Jedna od ideja koju razmatraju zvaničnici Trezora je preoblikovanje kreditnih šema Covid-19 kako bi se pomoglo kompanijama da prežive nadolazeće povećanje cena energije. Ostali prijedlozi koji se razmatraju uključuju grantove za mala preduzeća, godišnji odmor za poslovanje i privremena oslobađanja od PDV-a.

„Sve je to spekulativno, ali Nadhim Zahavi je tražio sve opcije na stolu“, rekao je jedan zvaničnik. „On tek treba da dobije bilo kakve suštinske savete o tome, ali smatra da je to nešto što vredi istražiti.

Krejg Bomont, šef spoljnih poslova u Federaciji malih preduzeća, izrazio je olakšanje što Ministarstvo finansija razmatra paket podrške kompanijama jer je „do sada sve bilo o domaćinstvima“.

On je rekao da je korišćenje postojećih mehanizama pravi pristup da se odmah dobije pomoć preduzećima, iako bi FSB takođe želeo da preduzeća sa 10 zaposlenih ili manje budu zaštićena ograničenjem cene energije.

Sir Keir Starmer, lider opozicije, pojačao je pritisak na konzervativce najavom da će laburistička vlada od oktobra zamrznuti račune za energiju na šest meseci po ceni od oko 60 milijardi funti.

Sadašnja vlada na čelu sa Borisom Džonsonom, koji je ranije ovog leta najavio ostavku, već je najavila isplate od 400 funti za svako domaćinstvo, a 8 miliona najugroženijih domaćinstava dobija 1.200 funti.

Ali kako cene energije rastu brže nego što se očekivalo, raste pritisak na Džonsonovog naslednika da ode mnogo dalje – i proširi i veličinu paketa za spasavanje i njegov obim.

Trus, koji predvodi Sunak u ispitivanjima javnog mnjenja konzervativaca, već je najavio planove da ukine planirano povećanje poreza na korporacije i nacionalnog osiguranja, i da ukloni zelene namete sa računa za energiju.

Ona je rekla da preferira niže poreze za proširenje privrede. „Ono čemu se zaista protivim je da ljudima oduzimam novac od poreza, a zatim im vraćam novac kao beneficije.

Truss je rekla da će njen prvi Budžet istražiti načine da se „osigura da život bude pristupačan za ljude“, dodajući da kompanije mogu očekivati pomoć oko računa. „Vrlo, veoma sam svestan da se ne suočavaju samo kupci ili potrošači sa problemima cena energije, već i mala preduzeća.

Ona je insistirala da britanska ekonomija ne ide nužno u krah. „Previše se priča da će doći do recesije. Ne verujem da je to neizbežno“, rekla je ona.

Istraživanje o malim preduzećima i samostalnim trgovcima koje je objavio FSB u petak pokazalo je da svaki sedmi očekuje smanjenje ili zatvaranje svojih preduzeća u narednih 12 meseci zbog rastuće inflacije, vođene cenama energije.

Preduzeća nisu uključena u britansku gornju granicu cena energije i umesto toga pregovaraju o fiksnim cenama sa dobavljačima. Energetska konsultantska kuća Cornvall Insight upozorila je da se neke kompanije suočavaju sa petostrukim povećanjem računa za energiju u oktobru kada značajan dio korporativnih ugovora sa fiksnim cijenama tradicionalno ističe.