Kripto tržište se osipa nakon kolapsa FTX-a

Kripto tržište se osipa nakon kolapsa FTX-a

Kolaps berze kriptovaluta FTX doveo je do pada vrednosti svih kriptovaluta jer su investitori pali na tržište koje je nekada izgledalo izuzetno obećavajuće.

Od petka do nedelje, ukupna tržišna kapitalizacija svih tokena je smanjena za 3% sa 856 milijardi dolara na 831 milijardu dolara. Od novembra, njihova vrednost je pala za 18% sa nešto više od 1 bilion dolara, prema CoinMarketCap-u.

U međuvremenu, podaci koje prati veb-sajt CoinGecko pokazuju da je vrednost globalne kripto imovine pala za preko 70% sa rekordnog vrha od nešto manje od 3 triliona dolara zabeleženog pre godinu dana.

Cena bitkoina je pala za 22% u sedam dana do nedelje, što je njegov najgori nedeljni učinak od sredine juna, dok je njegova tržišna kapitalizacija pala na 305 milijardi dolara. Vrhunski kripto je izgubio tri četvrtine svoje vrednosti u jednoj godini.

Istovremeno, Eter je pao za 24%, njegova tržišna kapitalizacija je pala na 144 milijarde dolara. Solana je bio najveći gubitnik, pao je preko 60% u proteklih sedam dana. Dogecoin je pao za 30% u istom periodu.

FTX je u petak podneo zahtev za zaštitu od stečaja iz poglavlja 11. Njegov izvršni direktor Sem Bankman-Frid je podneo ostavku. Razmena je navela da ima preko 100.000 kreditora, imovinu u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara, kao i obaveze u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara. Oko 130 dodatnih povezanih kompanija je deo postupka, uključujući Alameda Research, Bankman-Fried-ovu firmu za trgovinu kriptovalutama i FTX US, američku podružnicu kompanije.

Stvari su se pogoršale tokom vikenda kada su FTX i FTX US postali žrtve napada koji je izvukao stotine miliona dolara u kriptovalutama iz novčanika berzi. U nedelju su kripto berze Binance i Huobi blokirale depozite FTT-a, izvornih tokena FTX-a, nakon što su tokeni vredni oko 400 miliona dolara pušteni van rasporeda bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Izdavač Stablecoin-a, Tether, blokirao je adrese vezane za novčanike FTX računa.

Bankrot berze FTX je najnoviji udar na tržište kriptovaluta koje se bori. Cena digitalnih novčića počela je naglo da pada još u junu, pošto je politika pooštravanja američkih Federalnih rezervi izazvala strahove investitora od nadolazeće recesije, što je takođe povećalo potražnju za sigurnim finansijskim sredstvima.