Kremlj odgovara na Bajdenove komentare o nafti

Kremlj odgovara na Bajdenove komentare o nafti

Moskva neće prodavati naftu bez profita, tako da je ideja da je SAD otmu uz popust nakon što je EU zabranila skoro sav uvoz iz Rusije nategnuta, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je odgovorio na opaske američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je u sredu, govoreći o pokušajima njegove administracije da snizi cene gasa, sugerisao da će zbog embarga EU na naftu Rusija biti prinuđena da svoju naftu nudi stranim kupcima uz ogroman popust.

„Postojala bi ogromna potreba da ga Rusi prodaju, a prodavao bi se po znatno nižoj ceni nego što tržište sada proizvodi“, rekao je Bajden.

Peskov je rekao da se to verovatno neće dogoditi jer bi snage globalnog tržišta nafte delovale protiv toga.

„Svakako, Rusija neće ništa prodati bez profita. Potražnja može pasti na jednom mestu i rasti na drugom mestu. Lanci snabdevanja će se preorijentisati jer strane traže najbolje uslove za trgovinu“, rekao je on.

EU je ove nedelje pristala da smanji većinu uvoza ruske nafte, pri čemu će 75 odsto trgovine biti odmah obustavljeno, a 90 odsto do kraja godine, prema rukovodstvu bloka. SAD su početkom marta zabranile sav uvoz ugljovodonika iz Rusije.

Ruski proizvođači nafte preusmerili su svoje isporuke na azijska tržišta poput Indije. Oni navodno nude velikodušne popuste na tržišne cene sirove nafte, koje rastu od sredine 2020.