Kremlj: Mehanizam plaćanja u rublji na snazi

Kremlj: Mehanizam plaćanja u rublji na snazi

Kremlj je u utorak saopštio da Gasprom sprovodi predsednički dekret koji zahteva plaćanje isporuke gasa u rubljama.

„Svi kontakti sa kupcima gasa su ostvareni preko Gasproma, tako da će on objaviti informacije o rezultatima razgovora“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema rečima Peskova, isplate za isporuke gasa koje su se odvijale po novoj šemi očekuju se u maju.

Prošlog meseca Putin je zahtevao da „neprijateljske“ zemlje plaćaju ruski gas u rubljama. Da bi to uradili, trebalo bi da otvore račune u Gasprombanci i izvrše uplate u evrima ili dolarima koji bi potom bili pretvoreni u rublje. Putin je upozorio da bi nepoštovanje promene valute značilo da pogođene zemlje rizikuju da izgube zalihe ruskog gasa.

Izvor upoznat sa razgovorima sa kupcima gasa rekao je Rojtersu da nema jasnoće o tome kako će šema biti sprovedena, ali da se rad na postizanju sporazuma nastavlja.

Nekoliko ruskih kupaca gasa je od tada signaliziralo da bi mogli da pristanu na zahteve Moskve. U ponedeljak je Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, rekao da će biti moguće platiti buduće isporuke bez kršenja zapadnih sankcija.

U utorak je poljski novinski portal javio da je Rusija obustavila isporuke prirodnog gasa Poljskoj preko gasovoda Jamal-Evropa, nakon što je Varšava odbila moskovske rublje za potražnju za gasom.

Izveštaj, pozivajući se na izvore iz poljske vlade i državne energetske kompanije PGNiG, nije zvanično potvrđen ni iz Moskve ni iz Varšave.