Kokain će postati najveći izvozni izvoz Kolumbije

Kokain će postati najveći izvozni izvoz Kolumbije

Kokain će verovatno nadmašiti naftu i postati najveći izvozni izvoz Kolumbije ove godine, pošto su proizvođači narkotika povećali svoje poslovanje usred uvođenja blažih politika koje regulišu proizvodnju droge, prema analizi Blumberg ekonomike.

„Procenjujemo da su prihodi od izvoza kokaina skočili na 18,2 milijarde dolara u 2022. – što nije daleko iza izvoza nafte od 19,1 milijardu dolara prošle godine“, rekao je ekonomista Blumberga Felipe Ernandes u okviru izveštaja objavljenog u četvrtak. „Vlada uništava laboratorije u kojima se listovi koke proizvode u kokain, ali to nije sprečilo širenje proizvodnje“, dodao je Hernandez.

Izvoz kokaina iz ove južnoameričke zemlje prošle godine je bio veći od 1.700 tona, rekao je Blumberg, što je skoro duplo više od 970 tona u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz nafte je u međuvremenu opao za 30 odsto u prvoj polovini 2023.

Predviđeni bum u proizvodnji kokaina u Kolumbiji dolazi usred promene politike koju je nametnuo predsednik zemlje Gustavo Petro, ​​koji je pozvao organe za borbu protiv droga da gone velike narkobosove koji prodaju narkotike u inostranstvu, a ne proizvođače listova koke.

Petro je takođe izrazio želju da održi razgovore sa primarnim kolumbijskim izvoznicima kokaina kao deo pokušaja da se smanji nasilje u vezi sa drogom.

Nenamerna posledica Petrove promene politike, prema izveštaju koji je ove nedelje objavila Kancelarija UN za drogu i kriminal, bio je rast od 13 odsto na zemljištu koje se koristi za uzgoj biljaka koke – čije se lišće prerađuje u kokain. Berba ili uzgoj biljaka koke na drugi način je nezakonit u Kolumbiji.

Izveštaj UN takođe navodi da se oko 230.000 hektara kolumbijske zemlje koristi za berbu biljaka koke. Porast dostupnih useva ogleda se u povećanju proizvodnje, dodao je Hernandez Blumbergu.

U avgustu su španske vlasti presrele pošiljku kokaina od 9,5 tona iz Ekvadora, koji se graniči sa Kolumbijom. Dokazi iz zaplenjene pošiljke, koja je bila maskirana kao isporuka smrznutih banana, ukazuju da je droga bila namenjena za distribuciju u 30 evropskih narko-lanova.