Klijenti Dojče banke podneli masovne pritužbe, izazivajući probleme bankarskom gigantu

Klijenti Dojče banke podneli masovne pritužbe, izazivajući probleme bankarskom gigantu

Klijenti Dojče banke su se suočili sa ozbiljnim problemima u vezi sa svojim računima i uslugama, što je rezultiralo porastom pritužbi nemačkoj agenciji za zaštitu potrošača. Grupa za zastupanje potrošača, VZBZ, objavila je u ponedeljak da je primila oko 1.700 pritužbi klijenata ogranka Dojče Postbank i njenog odeljenja za hipoteke u periodu do septembra. Ovo povećanje pritužbi gotovo je trostruko u odnosu na čitavu 2022. godinu.

Najveća nemačka banka je ranije ove godine imala problema sa integracijom svog ogranka Postbank, što je rezultiralo zaključanim računima i nemogućnošću klijenata da dođu do pozivnih centara. Ovo je izazvalo bes regulatora i prinudilo glavnog izvršnog direktora Dojčea na izvinjenje.

Dojče banka je uložila napore kako bi rešila ovu situaciju i angažovala je više od 500 dodatnih zaposlenih da reše problem. Prema rečima portparola Dojče banke, već je ostvaren „napredak u svim oblastima koje je IT integracija Poštanske banke naknadno uticala“. Portparol je takođe naveo da je već rešeno dvotrećinskih pritužbi u vezi sa klijentima.

Grupa za zaštitu potrošača je ranije podnela pritužbe u ime klijenata Postbanke koji nisu mogli pristupiti svojim sredstvima ili su im direktne naplate odbijene, što je narušilo njihove kreditne rezultate. Skoro svaka peta pritužba odnosila se na probleme sa korisničkim uslugama.

Ovo pitanje je posebno ozbiljno, jer Dojče banka nije uspela da završi integraciju sa Postbankom godinama nakon što je preuzela ovu banku 2008. godine tokom globalne finansijske krize. Iako je banka tvrdila da je završila poslednju fazu integracije u julu, nemački finansijski regulator BaFin izneo je zabrinutost u septembru, tvrdeći da postoje „značajni poremećaji“ u Postbanci.

BaFin je primio gotovo 10.000 pritužbi na Postbanku do početka septembra, prema osobi koja je direktno obaveštena o situaciji. Na kraju, predsednik BaFina je nazvao situaciju „neprihvatljivom“ i postavio posebnog nadzornika u Dojče banku.

Izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Seving, priznao je greške i izrazio nameru da reši ove probleme.