Kineski superbogati vide da bogatstvo pada kako se ekonomija usporava

Kineski superbogati vide da bogatstvo pada kako se ekonomija usporava

Kineski superbogati su zabeležili pad svog bogatstva najviše u poslednje dve decenije ove godine, pošto su rat Rusije i Ukrajine, mere Pekinga bez COVID-a i pad berzi na kontinentu i Hong Kongu uništili bogatstvo, godišnji bogati lista je objavljena u utorak.

Lista Hurun Rich, koja rangira najbogatije ljude u Kini sa minimalnom neto vrednošću od 5 milijardi juana (692 miliona dolara), navodi da je samo 1.305 ljudi ostvarilo uspeh ove godine, što je 11 odsto manje nego prošle godine. Njihovo ukupno bogatstvo iznosilo je 3,5 biliona dolara, što je pad od 18%.

U međuvremenu, broj pojedinaca sa 10 milijardi dolara pao je za 29 na 56, a broj dolarskih milijardera je pao za 239 na 946 ove godine, dodaje se.

„Ove godine je zabeležen najveći pad na Hurunskoj listi bogatih u Kini u poslednje 24 godine“, rekao je Rupert Hoogeverf, predsednik i glavni istraživač istraživačke firme Hurun Report koja sastavlja listu.

Na globalne ekonomske izglede ove godine su snažno uticali rat u Ukrajini i usporavanje privrednog rasta u Kini, što je zauzvrat pogoršano ultrastrogom politikom COVID-a u zemlji i produženim padom imovine.

Dvogodišnji regulatorni udar koji je pogodio najveća kineska tehnološka imena kao što su Alibaba Group (9988.HK) i Tencent Holdings (0700.HK), kao i zabrinutost da će predsednik Si Đinping žrtvovati rast zarad ideologije u svom trećem mandatu, takođe je vagao na poverenje investitora, sa berzama u Hong Kongu i kopnu poslednjih nedelja.

Jang Huijan, poslovna žena iza Countri Garden Holdings Co Ltd (2007.HK), koja se, kao i mnogi drugi kineski programeri, bori sa problemima duga, videla je da je njeno bogatstvo palo za 15,7 milijardi dolara, što je najveći pad na listi za 2022. godinu.

Zhong Shanshan, čije su kompanije na listi punionica vode Nongfu Spring (9633.HK) i proizvođač vakcina Beijing Vantai Biological Pharmaci Enterprise (603392.SS), zauzeo je prvo mesto na listi drugu godinu zaredom, sa bogatstvom koje je poraslo za 17% do 65 milijardi dolara.

Osnivač vlasnika TikTok-a BiteDance, Zhang Iiming, zauzeo je drugo mesto, ali je njegovo bogatstvo palo za 28% na 35 milijardi dolara zbog pada procene BiteDance-a. Na trećem mestu je bio Zeng Iukun, predsednik giganta baterija CATL (300750.SZ).

Osnivač Tencent-a Poni Ma zabeležio je drugi najveći pad bogatstva od 14,6 milijardi dolara usred pada cena tehnoloških akcija, zauzevši peto mesto na listi. Osnivač Alibabe Džek Ma i njegova porodica pali su za četiri mesta da bi bili na 9. mestu.