Kineske banke pozajmile Pakistanu 2,3 milijarde dolara

Kineske banke pozajmile Pakistanu 2,3 milijarde dolara

Konzorcijum kineskih državnih banaka pozajmio je Pakistanu 2,3 milijarde dolara kako bi pomogao zemlji da spreči krizu plaćanja u inostranstvu, rekao je u petak ministar finansija Miftah Ismail.

Potvrda podrške Kine, bliskog ekonomskog i vojnog saveznika Pakistana, stigla je istog dana kada je Islamabad najavio jednokratni ‘super porez’ od 10 odsto na važne industrije koji bi trebalo da dovede do zaustavljenog paketa zajma MMF-a od 6 milijardi dolara se nastavlja.

„Drago mi je što mogu da objavim da je zajam kineskog konzorcijuma od 15 milijardi Rmb (2,3 milijarde dolara) kreditiran na račun SBP [Državne banke Pakistana, pakistanske centralne banke] danas, povećavajući naše devizne rezerve“, rekao je Ismail u tvitu u petak uveče .

Visoki vladin zvaničnik je rekao da je dolazak kredita „jedan od signala da ćemo se vratiti programu MMF-a“.

Kina je tiho pozvala Islamabad da popravi veze sa MMF-om „kao suštinski korak za poboljšanje ekonomskog zdravlja Pakistana i izbegavanje neispunjavanja obaveza“, rekao je zvaničnik.

Kineski zajam će povećati likvidne devizne rezerve Pakistana od 8,2 milijarde dolara na 10,5 milijardi dolara i mogao bi da pomogne u podizanju rupija, koja je oslabila u odnosu na zapadne valute.

Pakistan je počeo da prima isplate od MMF-a 2019. u okviru 39-mesečnog programa zajma, ali je fond do sada dao samo polovinu od dogovorenih 6 milijardi dolara.

Poslednjih meseci, opadanje poverenja u pakistansku ekonomiju izazvalo je zabrinutost da bi mogla da prati Šri Lanku u neplaćanju međunarodnog duga.

Premijer Šehbaz Šarif, koga je parlament izabrao u aprilu nakon svrgavanja rivala Imrana Kana, predstavio je u petak novi super porez koji će se naplaćivati proizvođačima cementa, pića, čelika, duvana i hemikalija.

„Vlada je odlučila da uvede 10 odsto ’poreza na smanjenje siromaštva’ velikim industrijama u zemlji“, napisao je Šarif na Tviteru.

Poslovni lideri su široko kritikovali ovaj potez i cene akcija na berzi u Karačiju pale su za skoro 5 odsto nakon što su se pojavile vesti o porezu. Analitičari kažu da će ova odluka dodatno podstaći inflaciju, što je centralna briga za domaćinstva širom Pakistana.

Zaffar Moti, bivši direktor KSE, rekao je: „Ovo je veliki korak nazad za ekonomiju. Vlada je odlučila da dodatno oporezuje one koji već plaćaju porez.