Kontroverze oko projekta izgradnje fabrike baterija u Mičigenu: Kineska kompanija Gotion suočena sa optužbama

Kontroverze oko projekta izgradnje fabrike baterija u Mičigenu: Kineska kompanija Gotion suočena sa optužbama

Najveći projekat ekonomskog razvoja u severnom Mičigenu, najavljen 2022. godine od strane guvernerke Grečen Vitmer, doživljava kontroverze nakon što je kineska kompanija Gotion High-Tech planirala izgradnju fabrike litijum-jonskih baterija vredne 2,36 milijardi dolara u Big Rapids. Republikanski poslanik John Moolenaar iz Mičigena predvodi optužbe protiv Gotiona, tvrdeći da kema veze sa prinudnim radom i strahujući od mogućnosti špijuniranja za račun Pekinga. Ove optužbe su naišle na odbijanje od strane same kompanije.

Dolazak kineskih preduzeća u Sjedinjene Američke Države suočava se sa sve većim skepticizmom usled pojačanog rivalstva između ove dve velike ekonomije. Američka opreznost prema kineskim investicijama, zajedno sa kineskim interesom za očuvanje tehnološke konkurentnosti, može ozbiljno narušiti ekonomske veze i stabilnost odnosa između SAD i Kine.

Dvostranački izborni odbor Predstavničkog doma za Kinu izražava zabrinutost oko širokog usvajanja kineske tehnologije u SAD, upozoravajući da bi to moglo ugroziti dugoročnu tehnološku konkurentnost Amerike. Politika prema Kini postaje sve važnija, s obzirom na sve veće tehnološko, industrijsko i komercijalno rivalstvo između ove dve sile.

SAD su postale sve opreznije prema kineskim investicijama tokom proteklih godina, posebno tokom administracija Obame i Trampa. Dok administracija Bajdena nastoji da ojača američku proizvodnju i tehnološke kapacitete, mnogi političari smatraju da bi kineske kompanije trebalo držati na odstojanju.

Kineske investicije u SAD su opale u poslednjim godinama, ali postoji trend ponovnog porasta, posebno nakon pandemije COVID-19. Američki kreatori politike izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih rizika koje kineske kompanije, pod kontrolom vladajuće Komunističke partije, mogu predstavljati za nacionalnu bezbednost.

Kineski investitori i dalje vide američko tržište kao atraktivno zbog visoke potrošnje i nezavisnog pravosuđa. Međutim, geopolitički faktori sve više utiču na poslovne odluke, s obzirom na sve veće tenzije između SAD i Kine.

Mičigen je uspeo da privuče Gotion zahvaljujući paketu podsticaja, ali lokalno stanovništvo i političari izražavaju zabrinutost zbog kineskih veza kompanije. Budućnost ovog projekta ostaje neizvesna, s obzirom na rastući otpor prema kineskim investicijama i sve veće političke tenzije.