Kineska ekonomija se oporavlja, ali je prati imovinska kriza

Kineska ekonomija se oporavlja, ali je prati imovinska kriza

PEKING – Kineska ekonomija pokazala je iznenađujuću otpornost u avgustu, sa bržim rastom fabričke proizvodnje i maloprodaje nego što se očekivalo, što je poduprlo krhki oporavak, ali je sve dublji pad imovine opteretio izglede.

Podaci bolji od očekivanih pokazuju da druga po veličini svetska ekonomija dobija izvesnu snagu, nakon što je za dlaku izbegla kontrakciju u junskom kvartalu i neznatno povećala izglede za oporavak do kraja godine.

Industrijska proizvodnja je u avgustu porasla za 4,2% u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od marta, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS). To je nadmašilo povećanje od 3,8 odsto koje su analitičari očekivali u anketi Rojtersa i julsku ekspanziju od 3,8 odsto.

Maloprodaja je porasla za 5,4% u odnosu na pre godinu dana, najbrže u poslednjih šest meseci, a takođe je nadmašila prognoze za rast od 3,5% i rast od 2,7% u julu.

„To je zbog niže osnove za poređenje – Delta talas je opterećivao ekonomsku aktivnost u avgustu 2021.“, rekao je Julian Evans-Pritchard, kineski ekonomista u Capital Economics.

Iako optimistični podaci otklanjaju deo tame koja visi nad sporim oporavkom, koji su zamaglili slabi podaci o trgovini i spor rast kredita, Evans-Pričard ne očekuje da će se snaga održati do septembra.

„I dok je trenutni talas virusa možda dostigao vrhunac, aktivnost će ostati slaba u narednim mesecima usred produbljivanja pada imovine, ublažavanja izvoza i ponavljajućih poremećaja COVID-19“, rekao je on.

Autoindustrija je bila veliki pokretač i fabričke proizvodnje i maloprodaje, pri čemu je proizvodnja novih energetskih vozila porasla za 117%, uz pomoć vladinih podsticaja za čistije automobile.

Međutim, prekidi u nekoliko državnih rafinerija nafte i nezavisnih fabrika, kao i margine koje se smanjuju, održale su protok sirove nafte blizu dvogodišnjeg minimuma. Dnevna proizvodnja uglja takođe je pala na tromesečni minimum.

Uz nekoliko znakova da će Kina uskoro značajno ublažiti nulti COVID-19, neki analitičari očekuju da će privreda ove godine rasti za samo 3%, što bi bilo najsporije od 1976. godine, isključujući ekspanziju od 2,2% tokom inicijalnog udara COVID-a 2020.

„Od početka ove godine situacija sa ekonomskim razvojem postala je složenija i ozbiljnija od one 2020. godine“, rekao je portparol NBS Fu Linghui, navodeći rizik od globalnog pada i izazove oko kineske kontrole COVID-a. Međutim, on je rekao da je nedavna podrška politike imala nekog efekta.

Za razliku od optimističnih podataka o aktivnostima, sektor nekretnina dodatno je pao u avgustu pošto su cene nekretnina, investicije i prodaja produžile gubitke.

Investicije u nekretnine prošlog meseca su pale za 13,8%, što je najbrži tempo od decembra 2021, prema proračunima Rojtersa zasnovanim na zvaničnim podacima.

Cene novih kuća pale su 1,3% na godišnjem nivou u avgustu, najbrže od avgusta 2015, produžavajući pad od 0,9% u julu.

Nekada ključni pokretač ekonomskog rasta, kinesko tržište nekretnina je od sredine 2020. godine ljuljalo iz krize u krizu nakon što su regulatori uskočili da smanje višak zaduženja investitora.

Problemi sa imovinom opterećivali su drugu po veličini svetsku ekonomiju, a kreatori politike se sada bore da spreče produženi pad.

Usred slabog poverenja potrošača i preduzeća, kompanije su oprezne u širenju i zapošljavanju više radnika. Stopa nezaposlenosti zasnovana na nacionalnoj anketi blago se smanjila na 5,3% u avgustu sa 5,4% u julu. Nezaposlenost mladih ostala je visoka na 18,7%, nakon što je u julu dostigla rekordnih 19,9%.

Kreatori politike najavili su preko 50 mera ekonomske podrške od kraja maja i naglasili da je ovo tromesečje kritično vreme za akciju politike.

Međutim, slučaj labavije monetarne podrške komplikuje brzi pad kursa juana u odnosu na američki dolar, što je zabrinulo kreatore politike.

Juan je u petak oslabio preko psihološki važnog nivoa od 7 za dolar, prvi put u dve godine, pod pritiskom bujnog dolara i jakih tržišnih očekivanja za još agresivnije povećanje kamatnih stopa u SAD sledeće nedelje.

Bruce Pang, glavni ekonomista kompanije Jones Lang Lasalle, ne očekuje da će kineska centralna banka sniziti kamatne stope u bliskoj budućnosti.

Umesto toga, olakšanje bi moglo doći kroz mere likvidnosti i podršku proizvodnji i zelenim investicijama.

„Druge opcije politike, uključujući smanjenje stope obavezne rezerve, ostaju na stolu“, rekao je Pang.

Drugi očekuju smanjenje referentne kamatne stope na kredite, nakon što su velike kineske banke snizile kamatne stope na depozite, što bi moglo ublažiti pritisak na marže.

Da bi podstakle rast, vlasti su skinule prašinu sa stare knjige, izdajući dug za finansiranje velikih projekata javnih radova. Ulaganja u infrastrukturu porasla su za 8,3% u prvih osam meseci u odnosu na godinu ranije, ubrzavši sa 7,4% u periodu januar-jul, pokazuju podaci od petka.

Na sastanku kabineta kojim je predsedavao premijer Li Kećijang u utorak je najavljeno produženje poreskih olakšica za male firme i dodatnih 200 milijardi juana za kreditiranje za industriju proizvodnje i socijalnih usluga.

Analitičari očekuju više poremećaja zbog strože kontrole COVID-a u septembru pre Kongresa vladajuće Komunističke partije koji počinje 16. oktobra, gde je predsednik Si Đinping spreman da raskine sa presedanom i obezbedi treći mandat na čelu.

Novi tim ekonomskih lidera, koji će se verovatno pojačati sledeće godine, naslediće niz izazova, uključujući pitanja o tome kako da se odmota od onoga što mnogi vide kao neodrživu politiku nulte COVID-19, imovinsku krizu i tenzije sa Vašingtonom.