Kineska ekonomija omekšava u avgustu dok Peking nastavlja da se bori sa zaostalom potražnjom

Kineska ekonomija omekšava u avgustu dok Peking nastavlja da se bori sa zaostalom potražnjom

Kineska ekonomija je omekšala u avgustu, produžavajući usporavanje industrijske aktivnosti i cena nekretnina, jer se Peking suočava sa pritiskom da poveća potrošnju kako bi stimulisao tražnju.

Podaci koje je u subotu objavio Nacionalni biro za statistiku pokazali su slabljenje aktivnosti u industrijskoj proizvodnji, maloprodaji i nekretninama ovog meseca u odnosu na jul.

„Trebalo bi da budemo svesni da se negativni uticaji koji proističu iz promena u spoljnom okruženju povećavaju“, rekao je Liu Aihua, glavni ekonomista Biroa na konferenciji za novinare.

Liu je rekao da je potražnja i dalje nedovoljna kod kuće, a održivi ekonomski oporavak i dalje se suočava sa višestrukim poteškoćama i izazovima.

Kina se bori sa zaostalom ekonomijom nakon COVID-a, sa slabom potražnjom potrošača, upornim deflatornim pritiscima i kontrakcijom fabričke aktivnosti.

Kineski lideri povećali su ulaganja u proizvodnju kako bi pokrenuli ekonomiju koja je zastala tokom pandemije i koja i dalje raste sporije nego što se očekivalo.

Peking se takođe mora suočiti sa sve većim pritiskom da primeni stimulativne mere velikih razmera za podsticanje ekonomskog rasta.

Dok je industrijska proizvodnja porasla za 4,5% u avgustu u odnosu na pre godinu dana, ona je opala u odnosu na julski rast od 5,1%, prema podacima Biroa objavljenim.

Maloprodaja je porasla za 2,1% u odnosu na isto vreme prošle godine, sporije od rasta od 2,7% prošlog meseca.

Investicije u osnovna sredstva porasle su za 3,4% od januara do avgusta, u odnosu na 3,6% u prvih sedam meseci.

U međuvremenu, investicije u nekretnine su od januara do avgusta smanjene za 10,2% u odnosu na prošlu godinu.

Brojke objavljene u subotu dolaze nakon što su podaci o trgovini za avgust zabeležili rast uvoza za samo 0,5% u odnosu na pre godinu dana.

Indeks potrošačkih cena je u avgustu porastao za 0,6 odsto, nedostajuće prognoze prema podacima objavljenim u ponedeljak. Zvaničnici su veći CPI pripisali povećanju cena hrane zbog lošeg vremena.

Ali osnovni CPI, koji isključuje cene hrane i energije, porastao je za samo 0,3% u avgustu, najsporije u poslednje tri godine.