Kina otkazuje 23 beskamatna zajma Africi

Kina otkazuje 23 beskamatna zajma Africi

LONDON – Otkazivanje Kine 23 beskamatna zajma afričkim zemljama prošlog meseca iznosilo je samo 1,1 odsto ili manje kineskog zajma tom kontinentu, pokazala je studija u ponedeljak, preneo je Rojters.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u avgustu da je otkazalo 23 zajma za 17 afričkih zemalja sa rokom dospeća 2021. godine, ali nije dalo više detalja.

Oduzeti zajmovi su bili sa rokom dospeća od 10 do 30 godina i ukupno su vredeli do 610 miliona dolara, procenili su istraživači sa Univerziteta u Bostonu, koristeći bazu podataka kineskih državnih zajmova koju su sastavili istraživači.

Kina se odrekla nekih zajmova afričkim zemljama od 2000. godine kada je otkazala zajmove date 1980-ih i 1990-ih, iako generalno zauzima tvrđi stav prema restrukturiranju kreditiranja zemalja u razvoju u okviru svoje inicijative Pojas i put (BRI) pokrenute 2013, kažu analitičari.

Kineski državni zajmodavci su se obavezali na 53,8 milijardi dolara zajmova Africi između 2000. i 2012. godine, prema bazi podataka Bostonskog univerziteta, koja prati zajmove date od 2000. godine, tako da su krediti poništeni prošlog meseca činili mali deo.

„Određivanje (beskamatnog zajma) i otkazivanje su važna diplomatska i simbolična sredstva u kineskoj praksi pozajmljivanja“, navodi se u izveštaju Jihjong Hvang i Oiintarelado Moses.

Dodali su da su zajmovi „više slični instrumentima spoljne politike nego finansijskim instrumentima koji su orijentisani na donji rezultat“.

Beskamatni zajmovi iz Kine Africi, koji su uključivali finansiranje vladinih zgrada, stadiona i bolnica, obično se tretiraju kao grantovi, prema istraživačima i zvaničnicima afričke vlade.