Kina poziva banke zbog straha od sankcija

Kina poziva banke zbog straha od sankcija

Kineska vlada je navodno održala internu konferenciju sa zvaničnicima stranih i lokalnih banaka dok nacija nastoji da zaštiti prekomorska sredstva od američkih sankcija zbog potencijalnih vojnih tenzija na Tajvanu.

Sastanak između zvaničnika kineske Centralne banke i Ministarstva finansija, kao i rukovodilaca stranih i domaćih zajmodavaca, održan je 22. aprila, izvestio je FT u nedelju, pozivajući se na ljude upućene u diskusiju.

„Ako Kina napadne Tajvan, razdvajanje kineske i zapadne ekonomije biće mnogo teže nego [razdvajanje sa] Rusijom, jer ekonomski otisak Kine dotiče svaki deo sveta“, rekao je medijima jedan od ljudi koji su informisani o sastanku.

Kineski zvaničnici su navodno zabrinuti da bi kazne slične onima koje su izrečene Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini mogle biti uvedene protiv Kine u slučaju regionalnog vojnog sukoba ili druge krize.

Peking je više puta kritikovao SAD zbog održavanja zvaničnog kontakta sa Tajvanom, rekavši da to narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i uzrokuje nestabilnost u regionu. Vlada Kine je takođe zapretila da će zauzeti ostrvo silom.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine. Peking na ostrvo od 23,5 miliona stanovnika gleda kao na otcepljenu teritoriju, u skladu sa politikom jedne Kine.