Kina kritikuje američke sankcije na ruski gasni projekat

Kina kritikuje američke sankcije na ruski gasni projekat

Kinesko učešće u ruskom projektu tečnog prirodnog gasa Arctic LNG 2 ne bi trebalo da bude meta bilo kakve intervencije ili ograničenja treće strane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Pekinga, prenosi Rojters.

Saopštenje je usledilo nakon medijskih izveštaja da su strani akcionari u novom ruskom energetskom projektu obustavili svoje učešće zbog američkih sankcija.

Ekonomska saradnja između Moskve i Pekinga je obostrano korisna i „ne bi trebalo da je meša ili ograničava bilo koja treća strana“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnoj konferenciji za novinare u utorak.

„Kina se uvek protivila jednostranim sankcijama i dugoročnoj jurisdikciji bez osnova međunarodnog prava“, dodala je ona.

Projektom Arctic LNG 2 na ruskom poluostrvu Gida upravlja najveći nezavisni proizvođač LNG-a u zemlji, Novatek, i trebalo bi da počne sa komercijalnim isporukama početkom 2024. Prvi voz je pušten u rad u julu, a fabrika je počela proizvodnju gasa prošle nedelje. Nakon dodavanja još dva voza 2024. i 2025. godine, očekuje se da će Arctic LNG 2 dostići puni kapacitet od 19,8 miliona tona do 2026. godine.

Poslovni dnevnik Komersant je u ponedeljak citirao izvore u ruskoj vladi koji su rekli da su strani akcionari u projektu – francuski TotalEnergies, ​​China National Petroleum Corp (CNPC), kineski CNOOC i konzorcijum Mitsui i JOGMEC iz Japana – proglasili snagu više o njihovom učešću. To zapravo znači da su se četiri akcionara, od kojih svaki poseduje po 10% udela, odrekla svoje odgovornosti za finansiranje fabrike i ispunjavanje ugovora o isporuci LNG-a koji proizvodi, piše list.

Rojters je ranije izvestio da su CNOOC i CNPC zatražili od američke vlade izuzeće od sankcija za Arctic LNG 2 jer nastoje da spreče poremećaje u ključnim tokovima goriva.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) uvela je sankcije za Arctic LNG 2 početkom novembra, zabranivši trećim zemljama u Aziji i Evropi da kupuju LNG proizveden u fabrici kada počne sa radom. OFAC je odredio 31. januar 2024. kao rok za zatvaranje transakcija sa projektom.