Kina će povećati finansiranje odobrenih stambenih projekata na 560 milijardi dolara kako bi se suprotstavila padu imovine

Kina će povećati finansiranje odobrenih stambenih projekata na 560 milijardi dolara kako bi se suprotstavila padu imovine

Kina će povećati iznos finansiranja za stambene projekte na „beloj listi“ na 4 triliona juana (562 milijarde dolara), potvrdili su zvaničnici u poslednjim koracima Pekinga u nameri da izvrše preokret u padu industrije nekretnina. Ministar za stanovanje i urbano-ruralni razvoj, Ni Hong, izjavio je na konferenciji za novinare u Pekingu u četvrtak da će biti preduzete dodatne mere za revitalizaciju milion urbanih sela širom Kine.

Vlada je značajno pojačala napore u poslednjim nedeljama kako bi stabilizovala tržište nekretnina nakon opadanja izazvanog smanjenjem prekomernog zaduživanja. Nekada ključni sektor kineske ekonomije, tržište nekretnina postalo je izazovno područje za vlasti.

U subotu su vlasti saopštile da će lokalne samouprave moći da koriste sredstva iz neiskorišćenih kvota državnih obveznica i da povećaju gornje granice zaduživanja kako bi podržale stabilnost tržišta nekretnina.

Krajem septembra, prosečne hipotekarne stope za individualne zajmoprimce smanjene su za 0,5 procentnih poena, dok je minimalni zahtevani depozit za kupovinu sekundarnih stanova smanjen sa 25% na 15%.

U januaru su zvaničnici objavili listu stambenih projekata koji su kvalifikovani za finansiranje. Do srede, zajmovi za ove projekte dostigli su iznos od 2,23 triliona juana (313 milijardi dolara), prema rečima Sjao Juanćija, zamenika direktora Nacionalne finansijske regulatorne administracije.