Kašnjenje kineskog BDP-a pojačava signal ekonomske nevolje

Kašnjenje kineskog BDP-a pojačava signal ekonomske nevolje

HONG KONG – Ponedeljak je u Pekingu sredinom popodneva i postavlja se jednostavno pitanje: da li će najnoviji podaci o BDP-u Kine biti objavljeni prema rasporedu sledećeg dana? Kineska carina neočekivano nije objavila podatke o trgovini u petak. Do 16 časova jasno je da je biro za statistiku sledio njihov primer, a jedina indikacija je prilagođavanje rasporeda onlajn publikacija postavljenog godinu dana ranije. Dan kasnije, još uvek nema naznaka kada će podaci stići, niti bilo kakvog jasnog objašnjenja. Kašnjenje u ovoj obično dobro koreografisanoj i izvedenoj tromesečnoj vežbi je aberacija.

Poziva na spekulacije da brojke pokazuju da je ekonomija u lošem stanju i da se drže u tajnosti kako ne bi ukrali grmljavinu kongresa vladajuće Komunističke partije koji je trajao dva puta u deceniji, a koji je počeo u nedelju. Ogromna količina radne snage i resursa posvećena je povećanju bezbednosti i održavanju infekcija Covid-19 blizu nule za tu priliku. Kineske državne banke takođe su pojačale svoju intervenciju u odbrani slabljenja juana u ponedeljak, navodi Rojters.

Ali zvaničnici su umanjili važnost ciljeva BDP-a ove godine. Štaviše, s obzirom na to da ekonomisti smatraju da bi ovo mogla biti druga najsporija godina rasta Kine od 1976. godine, prema anketi Rojtersa, investitori su to verovatno procenili. To uključuje i očekivanja da bi se proizvodnja oporavila sa slabog rasta od 0,4% u drugom kvartalu na 3,4%. % u tri meseca do kraja septembra. Prošli mesec je takođe bio prijatno iznenađenje na frontu podsticaja: nove bankarske pozajmice su se skoro udvostručile u odnosu na avgust, pošto je centralna banka vodila veću kreditnu podršku.

Uvodni govor predsednika Si Đinpinga na kongresu već je izazvao otrežnjujući osećaj da je politika iznad svega. Kina je dugo bila optužena da oblači zvanične brojke, a takva dodatna neizvesnost oko planiranja sabotira vlastite napore da poboljša kvalitet podataka i suzbije lažno izveštavanje. Na kraju krajeva, nedostatak komunikacije, ili spremnost da se to učini, više šteti samopouzdanju od ružnih brojeva.