Kakva recesija? Globalni potrošački giganti podstaknuti potrošnjom, višim cenama

Kakva recesija? Globalni potrošački giganti podstaknuti potrošnjom, višim cenama

Glavne globalne kompanije koje se suočavaju sa potrošačima kao što su Mekdonalds, Dženeral motors i Nestle objavile su uglavnom dobre rezultate o višim cenama, pokazujući kako potrošači u velikim ekonomijama i dalje troše uprkos usporenoj ekonomskoj aktivnosti.

Kupci su apsorbovali povećanje cena za gazirana pića, aparate i drugu robu, nadoknađujući zabrinutost investitora da kompanije u Evropi i Sjedinjenim Državama očekuju drugi uzastopni kvartal sa opadanjem zarade.

Potrošači imaju više prostora za pomicanje u svojim budžetima, rekao je Ben Aiers, viši ekonomista u Nationvide Economics, ukazujući na povećanje upotrebe revolving kredita, zajedno sa još uvijek otpornim tržištem rada.

Američki proizvođač automobila Dženeral motors podigao je u utorak svoja očekivanja o dobiti tokom cele godine, rekavši da je potražnja veća od prognoze. Iako je lider električnih vozila Tesla smanjivao cene da bi podstakao potražnju, GM je uspeo da poveća prosečne veleprodajne cene za severnoameričke isporuke za 1.800 dolara po vozilu.

„Osećamo se zaista dobro u vezi sa našim cenama trenutno i čini se da potrošači zahtevaju naše proizvode“, rekao je glavni finansijski direktor Pol Džejkobson tokom konferencijskog poziva GM-a.

Druge kompanije su takođe objavile snažne rezultate zasnovane na robusnim cenama. Švajcarska kompanija Nestle SA, proizvođač hrane za kućne ljubimce Purina, povećala je cene za skoro 10% tokom kvartala, iako je obim prodaje pao za 0,5%.

Slično tome, gigant pića Coca-Cola Co rekao je da su prosečne prodajne cene porasle za 11%, dok je rival PepsiCo Inc rekao da su njegove cene porasle za 16% u prvom kvartalu.

„Kompanije nisu povećale svoje poslovanje, samo su bile u mogućnosti da pokriju svoje troškove i održe svoje poslovanje“, rekao je Džek Ablin, glavni investicioni direktor Cresset Capitala.

Stopa lične štednje u SAD kao procenat raspoloživog dohotka bila je 4,6 odsto u februaru, prema Birou za ekonomske analize, i iako to nije tako visoko kao tokom prvih godina pandemije, ta cifra je bolja od većine 2022, rekao je Aiers. .

Rukovodioci kompanije, međutim, kažu da inflacija pogađa kupce, posebno u Evropi. Prodaja McDonald’s Corp-a porasla je za 12,6% širom sveta u ovom kvartalu, nadmašivši očekivanja, ali finansijski direktor kompanije Ian Borden je rekao da je „povišena inflacija troškova nastavila da vrši značajan pritisak na tokove novca u restoranima, posebno za naše evropske franšize“.

Kupci u Evropi su se više mučili sa višim cenama, a to bi moglo smanjiti prodaju u narednim kvartalima ako se inflacija ne smanji.

„Postoji neizvesnost o tome kako će se potrošačko okruženje na kraju odigrati 2023. godine“, rekao je izvršni direktor Coca-Cole Džejms Kvinsi u razgovoru sa investitorima.