Američke akcije opale usled zabrinutosti o mogućem prekomernom usporavanju ekonomije

Američke akcije opale usled zabrinutosti o mogućem prekomernom usporavanju ekonomije

Američke akcije su beležile pad u četvrtak nakon što su objavljeni slabiji ekonomski podaci koji su podstakli zabrinutost da su Federalne rezerve možda propustile priliku da smanje kamatne stope pre nego što pretežno otežaju rast privrede.

S&P 500 indeks je pao za 1,4%, dok je Dow Jones Industrial Average zabeležio pad od 1,2%. Nasdaq kompozitni indeks je doživeo najveći gubitak, opadajući za 2,3%. Ovi padovi usledili su nakon izveštaja koji je pokazao da se proizvodna aktivnost u SAD-u i dalje smanjuje, što je izazvalo dodatnu nervozu među investitorima.

Na tržištu obveznica, prinos na 10-godišnje američke državne obveznice pao je ispod 4% nakon što su podaci pokazali da se više američkih radnika prijavilo za beneficije za nezaposlene u prethodnoj nedelji. Ovaj pad prinosa ukazuje na povećanu potražnju za bezbednijim ulaganjima.

Gubici na Volstritu bili bi još značajniji da nije bilo pozitivnih rezultata Meta Platforms-a, koji je izvestio o solidnom profitu, čime je donekle ublažen negativni sentiment na tržištu akcija.