Završnica najturbulentnije godine na finansijskom tržištu

Završnica najturbulentnije godine na finansijskom tržištu

Nazire se završnica jedne od najturbulentnijih godina na finansijskom tržištu u istoriji, ali investitori se moraju pripremiti za poslednji talas nestabilnosti ove nedelje, dok Federalne rezerve i tri druge velike centralne banke određuju kamatne stope, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Fed, Evropska centralna banka, Banka Engleske i Švajcarska nacionalna banka podići stope za 50 baznih poena svaki kasnije ove nedelje, tako da će potencijalni poremećaj tržišta doći iz narednih konferencija za štampu.

U Aziji, očekuje se da će centralna banka Filipina pratiti Fed i smanjiti tempo povećanja kamatnih stopa na 50 baznih poena sa 75 baznih poena na poslednjem sastanku, a očekuje se da će kreatori politike na Tajvanu doneti još jedno povećanje od 12,5 bps.

Kineska maloprodaja, indijska inflacija i nezaposlenost u Australiji su među glavnim regionalnim ekonomskim podacima ove nedelje, a tržišta će i dalje biti osetljiva.

Ali pravac i ton za nedelju će postaviti predsednik Fed-a Džerom Pauel u Vašingtonu, i u manjoj meri predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard u Frankfurtu i guverner Banke Engleske Endru Bejli u Londonu.

MSCI, Azijski bivši japanski indeks zabeležio je dva uzastopna nedeljna pada, a MSCI World indeks je upravo objavio svoj najveći nedeljni pad od septembra.

Ovo je uprkos jasnom optimizmu oko ponovnog otvaranja kineske privrede – akcije Šangaja su prošle nedelje porasle za 3,3% i porasle su pet od poslednjih šest nedelja, a kursevi juana i na kopnu i u inostranstvu su prošle nedelje porasli na 7 za dolar.

Ali kako kineska ograničenja zbog COVID-a blede, kineski zdravstveni sistem će biti ozbiljno testiran, a uticaj na 1,4 milijarde stanovnika Kine ostaje da se vidi.

U međuvremenu, u Hong Kongu, prodemokratski tajkun i kineski kritičar Džimi Laj osuđen je na više od pet godina zatvora zbog prevare.

Očekuje se da će se godišnja inflacija u Indiji usporiti na 6,4% u novembru sa 6,77% u oktobru, što bi bilo najniže od februara.