Jen tone nakon što se Banka Japana drži ultra labave monetarne politike

Jen tone nakon što se Banka Japana drži ultra labave monetarne politike

Banka Japana je obnovila svoje obećanje da će zadržati prinose obveznica na nuli, čime će jen biti niži i proširiti jaz u politici sa drugim centralnim bankama koje su podigle kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju.

Odluka BoJ da se drži svoje ultra labave monetarne politike pogoršava globalnu divergenciju u prinosima nakon što su američke Federalne rezerve ove sedmice podigle svoju glavnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, što je navelo Švajcarsku i UK da takođe povećaju stope.

BoJ je u petak zadržao prekonoćne kamatne stope na minus 0,1 odsto. Rečeno je da će obavljati svakodnevnu kupovinu desetogodišnjih obveznica uz prinos od 0,25 odsto, ne pokazujući spremnost da dozvoli da se obveznicama trguje u širem opsegu.

Odluka je izazvala oštar pad jena na 134,63 ¥ u odnosu na dolar, produžavajući ono što je bila faza izuzetno nestabilnog trgovanja.

Nedavni pad jena na istorijski minimum u odnosu na dolar doveo je centralnu banku u nezgodnu poziciju uoči izbora za gornji dom japanskog parlamenta u julu.

BoJ smatra da je osnovna tražnja u privredi i dalje preslaba da bi pooštrila monetarnu politiku. Ali skokovita cena uvezene robe uznemirila je javnost i verovatno će biti istaknuta tokom kampanje.

Osnovne potrošačke cene, koje isključuju promenljive cene hrane, porasle su najbržim tempom u poslednjih sedam godina, dostigavši cilj BoJ sa rastom od 2,1 odsto u aprilu.

Ali skoro da nije bilo praćenja od rasta cena do viših plata. To je učinilo BoJ sigurnijim od svojih kolega u Evropi i SAD da će trenutni nalet inflacije biti prolazan i da treba da nastavi da podržava ekonomiju merama monetarnog ublažavanja.

BoJ je napravio neobičnu i pažljivo sročenu referencu na valutu. „Neophodno je posvetiti dužnu pažnju kretanjima na finansijskim i deviznim tržištima i njihovom uticaju na ekonomsku aktivnost i cene Japana“, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji za novinare, guverner BoJ Haruhiko Kuroda nije ponovio prethodne napomene da je slabiji jen uglavnom pozitivan za ekonomiju. „Poželjno je da devizni kursevi odražavaju ekonomske osnove i da se kreću na stabilan način. Nedavna nagla depresijacija jena je negativna za ekonomiju“, rekao je on.

Neki analitičari su prognozirali da bi Kuroda mogao pokušati da se pozabavi nedavnim padom jena prilagođavanjem politike. Kada se to nije dogodilo, trgovci u Tokiju su rekli da će jen možda morati dalje da padne.

Bendžamin Šatil, devizni strateg u JPMorgan-u, rekao je da odluka pokazuje da BoJ „još jednom zadire u pete“, ali se činilo da je centralna banka malo pooštrila svoj ton rekavši da će obratiti pažnju na dešavanja na finansijskim i deviznim tržištima.

Implikacija za jen je, rekao je on, da je pomeranje ka visokih 130 jena u odnosu na dolar sada na vidiku i da bi moglo čak dostići 140 jena.

„S obzirom na to da je BoJ očigledno nepropustan za talas kapitulacije globalne centralne banke jastreba, bez brige o širenju pritisaka na uvozne cene u Japanu, i očigledno spreman da kupi čitav deo [10-godišnjih japanskih državnih obveznica] ako je potrebno da se očuva kontrola krive prinosa, izgleda da će bol zbog jena preći iz akutne u hroničnu“, rekao je on.

Tetsufumi Iamakava, šef japanskog ekonomskog istraživanja u Barclaisu, rekao je da očekuje da će BoJ revidirati svoj okvir ICC već u julu ako jen oslabi dramatičnije.

„Postavilo bi pitanje kredibiliteta BoJ-a da je odmah preokrenuo svoju politiku. To bi rizikovalo da se stvori imidž da je pokleknuo pod pritiskom tržišta“, rekao je on.

Odluka BoJ doneta je pošto je trgovanje japanskim državnim obveznicama nastavilo da predstavlja direktan izazov za rešenost centralne banke, posebno njenu posvećenost da održi kontrolu krive prinosa tako što će prinose zadržati na referentnoj 10-godišnjoj novčanici unutar 0,25 odsto sa obe strane od nule.

Nakon što je ta linija više puta prekršena ove nedelje, BoJ se uključio sa masovnim kupovinama JGB-a na vrhu standardne ponude neograničenog dnevnog kupovina koju koristi da bi uverio tržište u svoju posvećenost politici.

Desetogodišnji JGB prinos dostigao je u petak 0,265 odsto, što je najviši nivo od januara 2016.