Jelen vidi ‘napredak’ u teškim američko-kineskim vezama

Jelen vidi ‘napredak’ u teškim američko-kineskim vezama

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da su 10 sati bilateralnih sastanaka sa visokim kineskim zvaničnicima poslednjih dana bili „direktni” i „produktivni”, što je pomoglo da se stabilizuju često poremećeni odnosi na kraju njenog četvorodnevnog putovanja u Peking.

Pre nego što je u nedelju otputovala iz Kine, Jelen je rekla da su Sjedinjene Države i Kina i dalje u neslaganju po brojnim pitanjima, ali je izrazila uverenje da je njena poseta uložila napore da postavi odnose na „sigurnije noge“.

„SAD i Kina imaju značajne nesuglasice“, rekla je Jelen na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi u Pekingu, navodeći zabrinutost Vašingtona zbog onoga što je nazvala „nepoštenom ekonomskom praksom“ i nedavnim kaznenim merama protiv američkih firmi.

„Ali predsednik (Džo) Bajden i ja ne vidimo odnos između SAD i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Verujemo da je svet dovoljno velik da obe naše zemlje napreduju.

Pošto su odnosi SAD i Kine na niskom nivou zbog pitanja nacionalne bezbednosti, uključujući Tajvan, američke zabrane izvoza naprednih tehnologija i kinesku industrijsku politiku koju vodi država, Vašington pokušava da popravi veze između dve najveće svetske ekonomije.

Državni sekretar Antoni Blinken posetio je Peking prošlog meseca, što je bila prva poseta visokog američkog diplomate iz Bajdenovog predsedništva. Očekuje se da će ovog meseca posetiti izaslanik za klimu Džon Keri.

Američki diplomatski pritisak dolazi uoči mogućeg sastanka između Bajdena i predsednika Si Đinpinga na septembarskom samitu Grupe 20 u Nju Delhiju ili skupa Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji je zakazan za novembar u San Francisku.

Jelen je rekla da je njena poseta imala za cilj da uspostavi i produbi veze sa novim ekonomskim timom Kine, smanji rizik od nesporazuma i otvori put saradnji u oblastima kao što su klimatske promene i dug.

„Mislim da smo napravili određeni napredak i mislim da možemo da imamo zdrave ekonomske odnose koji će koristiti i nama i svetu“, rekla je ona i dodala da očekuje pojačanu i redovniju komunikaciju na nivou osoblja.

Ona je rekla da su kineski zvaničnici izrazili zabrinutost zbog očekivane izvršne naredbe koja ograničava izlazne investicije, ali ih je uverila da će svaka takva mera biti uskog obima i doneta na transparentan način, kroz proces donošenja pravila koji bi omogućio javni doprinos.

Jelen je rekla da je kineskim zvaničnicima rekla da mogu da izraze zabrinutost u vezi sa akcijama SAD, kako bi Vašington mogao da objasni, i „verovatno u nekim situacijama, odgovori na neželjene posledice naših akcija ako nisu pažljivo ciljane“.

Jelen se sastala sa zvaničnicima, uključujući premijera Li Kianga i zamenika guvernera Narodne banke Kine Pan Gongšenga, koga je nazvala šefom centralne banke, izgleda da je potvrdila njegovo očekivano unapređenje.

Upoznala je i američke kompanije koje posluju u Kini, stručnjake za klimatske finansije i žene ekonomiste.

U svojim sastancima sa zvaničnicima, pozvala je na veću saradnju između strana po pitanju ekonomskih i klimatskih pitanja, dok je kritikovala ono što je nazvala „kaznenim akcijama“ protiv američkih kompanija u Kini.

Ona je ponovila da Vašington ne želi da se odvoji od kineske ekonomije, jer bi to bilo „pogubno za obe zemlje i destabilizujuće za svet“.

SAD su uvele kontrolu izvoza osmišljene da ograniče sposobnost Kine da nabavi mikročipove visoke tehnologije za koje se plaše da bi mogli imati vojnu primenu, i razmatraju mere za suzbijanje američkih investicija u osetljivim oblastima.

Ali neki američki zakonodavci žele snažniju akciju. Dvostranačka grupa je predložila da se vladi daju široka ovlašćenja da blokira milijarde američkih investicija u Kinu.

Jelen je rekla da je svojim kineskim kolegama naglasila da će bilo kakva ograničenja ulaganja biti „visoko ciljana i jasno usmerena, usko, na nekoliko sektora u kojima imamo specifične probleme nacionalne bezbednosti“, kako bi se izbegle nepotrebne posledice.

Upitana o planovima Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike da stvore zajedničku trgovinsku valutu za svoju BRIKS grupu, Jelen je rekla da očekuje da će dolar ostati dominantna valuta u međunarodnim transakcijama.

O ratu Rusije u Ukrajini, ona je svojim kineskim sagovornicima rekla da je „od suštinske važnosti“ da kineske firme izbegavaju da pruže Moskvi materijalnu podršku za rat ili da izbegnu sankcije.

Obe strane su umanjile očekivanja za napredak tokom razgovora, dok su pozdravljale priliku za diplomatiju licem u lice.

„Nijedna poseta neće rešiti naše izazove preko noći. Ali očekujem da će ovo putovanje pomoći u izgradnji otpornog i produktivnog kanala komunikacije“, rekla je Jelen.