Jelen: Američka ekonomija jača nego pre pandemije

Jelen: Američka ekonomija jača nego pre pandemije

DETROIT – Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je u četvrtak da je agenda predsednika Džoa Bajdena učinila ekonomiju jačom nego pre pandemije COVID-19, ali je rekla da je potrebno više rada da bi se zaštitili dobici, posebno u borbi protiv inflacije, prenosi Rojters.

Putujući u Detroit kako bi reklamirala uticaj nedavnih zakonodavnih dostignuća uoči kongresnih izbora u novembru, uključujući stotine milijardi dolara ulaganja u poluprovodnike, istraživanje, zdravstvenu zaštitu, zelenu energiju i infrastrukturu, Jelen je rekla da je borba protiv inflacije i dalje „glavni deo administracije“. ekonomski prioritet“.

„Naš plan je uspeo“, rekla je Jelen u govoru sa ukusom kampanje koji je označio dobijanje radnih mesta i poboljšanje ekonomske jednakosti u fabrici električnih vozila Ford Motor Co (FN) Rouge u Dirbornu, gradu nedaleko od Detroita. „Po bilo kojoj tradicionalnoj metrici, doživeli smo jedan od najbržih ekonomskih oporavka u modernoj istoriji.

Ona je rekla da će nedavno usvojeni Zakon o CHIPS-u, Zakon o smanjenju inflacije i prošlogodišnji infrastrukturni paket proširiti proizvodni kapacitet američke privrede i staviti Bajdenov cilj da prepolovi emisije ugljenika u SAD do 2030. u odnosu na nivoe iz 2005. godine „na dohvat ruke“, delimično zbog poreskih kredita za Severnu. Električna vozila američke proizvodnje kao što je Fordov kamionet F-150 Lightning napravljen u Dirbornu.

„Najneposredniji izazov je povratak u okruženje stabilnih cena bez žrtvovanja ekonomskih dobitaka u protekle dve godine“, rekla je Jelen, dodajući da su Federalne rezerve imale primarnu odgovornost za ukroćenje inflacije. „Da bismo osigurali našu dugoročnu ekonomsku stabilnost, moramo održati naše javne finansije na zdravim osnovama.

Iellen je rekla da će administracija nastaviti da se zalaže za dodatna povećanja poreza iznad novog alternativnog minimalnog poreza od 15 odsto za velike korporacije, kao i za sprovođenje sporazuma o globalnoj poreskoj reformi koji je izostavljen iz najnovijeg zakonodavstva.

„Ovo uključuje zatvaranje rupa i vraćanje stopa za visoko zarađivače i korporacije na istorijske norme“, rekla je ona, ukazujući da administracija i dalje želi da poništi smanjenje poreza iz 2017. koje su doneli bivši predsednik Donald Tramp i njegove kolege republikanci – pokušaj koji su osujetile demokrate. slaba većina u Kongresu.

Jelen je takođe rekla da će administracija i dalje nastojati da poveća finansiranje brige o deci kako bi privukla više žena u radnu snagu, što je još jedna inicijativa koja bi zahtevala da demokrate osvoje više mesta u Kongresu.

Bajdenova stranka pokušava da zadrži kontrolu nad Kongresom u novembru, a Jelenin govor u Detroitu, mestu rođenja američke automobilske industrije, deo je jednomesečne turneje u kojoj se govori o poboljšanju ekonomije.

Jelenine primedbe ne pominju Bajdenovu izvršnu naredbu da se oprosti do 20.000 dolara duga za studentski zajam pojedincima koji zarađuju do 125.000 dolara, ili 250.000 dolara za bračni par. Plan odgovara zahtevima naprednjaka na levom krilu demokrata za otpis duga, ali je izazvao kritike zbog pomaganja nekim bogatim zarađivačima, potencijalno povećavajući inflaciju i stvarajući stotine milijardi dolara novih dugova.

Zvaničnik Trezora je rekao da je svrha Jeleninog govora bila da se fokusira na ekonomski uticaj nedavnog zakona, što je značilo da se neki materijal mora smanjiti.

Iellen je rekla da će investicioni planovi za zelenu energiju, tehnologiju i infrastrukturu pomjeriti investicije šire širom Sjedinjenih Država, a ne samo u prosperitetne primorske gradove.

Šef trezora je ranije označio Bajdenovu ekonomsku agendu, uključujući ranije, nerealizovane planove za veću potrošnju na brigu o deci i obrazovanje, kao „modernu ekonomiju ponude“.

Za razliku od termina, koji je postao popularan 1980-ih da opiše fokus Reganove administracije na smanjenje poreza i deregulaciju kako bi se podstakle produktivne investicije, Jelen je tvrdila da će se Bajdenova verzija fokusirati na niz investicija kako bi se povećala produktivnost u više „sektora, ljudi i mesta. “

„Znamo da je nesrazmeran udeo ekonomskih prilika koncentrisan u velikim obalnim gradovima. Investicije iz Bajdenovog ekonomskog plana su već počele da menjaju ovu dinamiku“, rekla je Jelen.