Jelen: Inflacija i dalje povišena, ali postoje ohrabrujući znaci

Jelen: Inflacija i dalje povišena, ali postoje ohrabrujući znaci

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je u sredu da, iako je inflacija i dalje povišena, postoje ohrabrujući znaci da se neusklađenost ponude i potražnje smanjuje u mnogim sektorima privrede, preneo je Rojters.

Prošlonedeljni izveštaj o zapošljavanju pokazao je da se rast radnih mesta u SAD naglo ubrzao u januaru, dok je stopa nezaposlenosti dostigla najniži nivo od 3,4 u poslednjih 53-1/2 godine, što ukazuje na zategnuto tržište rada koje bi moglo predstavljati glavobolju za Federalne rezerve u njenom borbi protiv inflacije.

Zvaničnici Fed-a su u sredu rekli da je na planu još povećanja kamatnih stopa dok američka centralna banka nastavlja sa svojim naporima da ohladi inflaciju, iako niko nije bio spreman da nagovesti da bi januarski izveštaj o vrućim poslovima mogao da ih vrati na agresivniji stav monetarne politike.

Fed je prošle srede odlučio da ublaži tempo, istorijski agresivne kampanje za povećanje kamatnih stopa kako bi smanjio visoku inflaciju.

„Istina je da su kamate rasle i polako, to podiže trošak za državu i savezni budžet za kamate na dug. Dakle, u tom smislu, to je teško. Naše buduće projekcije su dugo pretpostavljale da će kamatne stope vratite se ka normalnijim nivoima“, dodala je Jelen u sredu.

Neki investitori veruju da znaci snage na tržištu rada čine recesiju manje verovatnom i povećavaju šanse za meko sletanje, u kojem Fed kroti inflaciju bez guranja privrede u recesiju.

Inflacija, zasnovana na preferiranoj meri Fed-a, kreće se više nego dvostruko od cilja.