Japanske veleprodajne cene su porasle najviše u poslednjih 5 meseci

Japanske veleprodajne cene su porasle najviše u poslednjih 5 meseci

TOKIO, 13. oktobra – Cene japanske korporativne robe u septembru su najviše porasle u poslednjih pet meseci, pokazali su u četvrtak podaci Banke Japana, koji naglašavaju smanjenje poslovnog profita usled stalno jake veleprodajne inflacije.

Porast indeksa cena korporativnih dobara (CGPI) od 9,7% na godišnjem nivou, koji meri cene koje kompanije međusobno naplaćuju za svoju robu i usluge, bio je mnogo veći od prosečne tržišne prognoze za povećanje od 8,8%, pokazuju podaci BOJ-a.

To je bio najveći godišnji porast od porasta od 9,8% registrovanog u aprilu, naglašavajući jak pritisak na marže sa kojim se preduzeća suočavaju jer se mnoga od njih bore da prebace troškove na potrošače.

Slab jen, koji naduvava cenu uvoza, pogoršao je ionako visoku veleprodajnu inflaciju usled globalnog skoka cena roba.

Ta kombinacija je dovela indeks, na 116,3, na rekordno visok nivo od početka istraživanja 1960. Računi za struju za poslovna preduzeća i gradski gas su bili glavni faktori koji su doprineli porastu troškova, odražavajući porast troškova goriva u drugom kvartalu.

Pritisak troškova inputa iz meseca u mesec je takođe ostao snažan, sa veleprodajnim cenama koje su u septembru porasle za 0,7% u odnosu na avgust, kada su porasle za 0,4%.

Indeks uvoznih cena zasnovan na jenu porastao je u septembru za 48,0% na godišnjem nivou, nakon revidiranih 43,2% u avgustu i revidiranih 49,2% u julu, pokazali su podaci.

Osnovna potrošačka inflacija u Japanu dostigla je 2,8% u avgustu, što je najbrži godišnji tempo u 21 godini, naglašavajući rast troškova života uz znatno zaostajanje rasta plata.

Ekonomija zemlje porasla je više nego što je prvobitno prijavljeno u drugom kvartalu, pošto je ukidanje lokalnih ograničenja COVID-19 povećalo potrošnju potrošača i preduzeća.

Međutim, imajući u vidu umerenu stopu potrošačke inflacije u poređenju sa mnogim drugim naprednim zemljama, centralna banka je obećala da će zadržati ultra niske kamatne stope kako bi oživela krhku ekonomiju, ostajući izvan globalne plime pooštravanja monetarne politike.