Japanska ekonomija porasla u poslednjem kvartalu zahvaljujući zdravoj potrošnji i poslovnim investicijama

Japanska ekonomija porasla u poslednjem kvartalu zahvaljujući zdravoj potrošnji i poslovnim investicijama

Japanska ekonomija je rasla po godišnjoj stopi od 3,1 odsto u periodu april-jun, oporavila se od kontrakcije u prethodnom kvartalu, pokazali su vladini podaci u četvrtak.

Četvrta najveća svetska ekonomija porasla je 0,8 odsto u prvom fiskalnom kvartalu, prema kabinetu kabineta.

Desezonirani bruto domaći proizvod, ili BDP, meri vrednost proizvoda i usluga jedne nacije. Godišnja stopa pokazuje koliko bi privreda porasla ili smanjila da se kvartalna stopa nastavila godinu dana.

Domaća tražnja je porasla za 3,5% u odnosu na prethodni kvartal zahvaljujući zdravoj potrošnji domaćinstava i investicijama privatnog sektora, kao i vladinim investicijama. Izvoz je porastao za 5,9%.

Japanski BDP se smanjio za 0,6% u periodu januar-mart u odnosu na kvartal, nakon što je ostvario rast od 0,1% u oktobru-decembru prošle godine. Ekonomski rast je išao napred-nazad između ovakvih perioda kontrakcije i slabe ekspanzije u protekloj godini.

„Današnji podaci o BDP-u signaliziraju da je vrli ciklus između prihoda i potrošnje postao izraženiji, ali je neizvesnost oko makro politike povećana“, rekao je Robert Karnel, regionalni šef istraživanja za Aziju i Pacifik u ING Economics.

Karnel je ukazao na najavu premijera Fumija Kišide u sredu da neće tražiti reizbor za šefa vladajuće Liberalno-demokratske partije. Ko god da ga zameni na mestu lidera stranke na septembarskim izborima postaće premijer pošto stranka kontroliše parlament.

„Ne postoji jak kandidat da preuzme Kišidinu ulogu, što otežava procenu pravca politike sledeće vlade“, rekao je Karnel.

Liberalni demokrati su upravljali Japanom skoro čitav posleratni period i zaslužni su za uspon nacije kao ekonomske sile. Ali glasači su sve više zabrinuti zbog opadanja uticaja Japana.

Japan se ne suočava sa inflatornim pritiscima koji se vide u delovima SAD i drugih razvijenih zemalja. Rast cena je u poslednje vreme iznosio oko 3% u Japanu, koji je prošao kroz godine deflacije, ili kontinuiranog pada cena što naglašava krhku ekonomiju.

Banka Japana, koja je godinama držala kamatne stope na nuli ili ispod nule, konačno je počela da podiže stope. Neki analitičari kažu da je ovaj potez deo različitih faktora koji stoje iza nedavnih divljih kretanja na globalnim berzama. Fluktuacije su se donekle smirile na nedavnim sesijama.

„Sada mislimo da će Banka Japana zauzeti oprezniji pristup povećanju kamatnih stopa zbog nedavnih tržišnih turbulencija nakon poslednjeg sastanka, na kojem je došlo do oštrog povlačenja trgovine“, navodi se u izveštaju BMI, jedinice Fitcha.