Japanska centralna banka zadržava negativnu kamatnu stopu nepromenjenom

Japanska centralna banka zadržava negativnu kamatnu stopu nepromenjenom

Banka Japana je u utorak zadržala svoju dugogodišnju politiku lakih kredita, rekavši da će pratiti trendove cena i plata pre nego što podigne svoju negativnu referentnu kamatnu stopu.

Politička odluka BOJ-a bila je široko očekivana. Međutim, investitori i analitičari veruju da centralna banka ide na prste ka promeni zbog povećanja cena zbog kojih je inflacija iznad ciljanih 2 odsto.

Američki dolar je ojačao u odnosu na japanski jen, a cene akcija su porasle nakon odluke od utorka.

Referentna stopa od negativnih 0,1% ima za cilj da podstakne banke da više pozajmljuju, a preduzeća i potrošače da više zadužuju kako bi podstakli ekonomiju, treću po veličini u svetu. Centralna banka je takođe kupila trilione dolara vredne državnih obveznica i druge imovine kao deo svoje strategije ubrizgavanja više gotovine kako bi podstakla rast kako se stanovništvo Japana smanjuje i stari.

Inflacija je porasla u Japanu, ali mnogo sporijim tempom nego u SAD i drugim velikim ekonomijama, nedavno na oko 3%. Istovremeno, američki dolar je porastao u odnosu na japanski jen pošto su stope podignute da bi se suprotstavila inflaciji koja je dostigla vrhunac od 9,1% u SAD, što je potkopalo kupovnu moć jena, podižući troškove za energiju i druge robe.

Guverner BOJ-a Kazuo Ueda ostao je oprezan u pogledu povećanja stopa, rekavši da je povećanje plata zaostalo za rastom cena i da ciljni nivo inflacije možda neće biti održan.

Saopštenje o politici centralne banke kaže da su stambene investicije ostale slabe, a da je državna potrošnja stabilna.

„Uz izuzetno velike neizvesnosti koje okružuju ekonomije i finansijska tržišta u zemlji i inostranstvu, banka će strpljivo nastaviti sa monetarnim popuštanjem“, navodi se u saopštenju BOJ-a.

Centralna banka preispituje svoju strategiju, ali „neće žuriti da napusti“ svoj trenutni stav „kvantitativnog popuštanja“, navodi se u istraživačkoj belešci Okford Economics. „Izlaz će biti delikatan, zahtevaće mnogo godina i sveobuhvatne mere politike u saradnji sa vladom kako bi se obezbedio nesmetan i stabilan proces“, navodi se u saopštenju.