Japan se suočava sa recesijom

Japan se suočava sa recesijom

Japanska ekonomija je pala u kontrakciju u periodu od jula do septembra, okončavši rast dva uzastopna kvartala, pokazuju vladini podaci objavljeni u sredu.

Bruto domaći proizvod (BDP) u trećoj po veličini ekonomiji sveta smanjio se za 2,1% u trećem kvartalu, što je mnogo oštriji pad od srednje tržišne projekcije za godišnji pad od 0,6%. Pad je usledio nakon ekspanzije od 4,5% u drugom kvartalu.

„S obzirom na odsustvo pokretača rasta, ne bi me iznenadilo da se japanska ekonomija ponovo smanjila u tekućem kvartalu. Ne može se isključiti rizik da Japan padne u recesiju“, rekao je Takeši Minami, glavni ekonomista istraživačkog instituta Norinčukin.

„Slab rast i avet usporavanja inflacije mogli bi da odlože izlazak Banke Japana iz negativnih kamatnih stopa“, dodao je on.

Usporavanje se pripisuje tvrdoglavo visokoj inflaciji koja potiskuje potrošnju domaćinstava i slabu spoljnu potražnju iz Kine i drugih zemalja, dodajući pritisak na japanske proizvođače.

Potrošnja je bila nepromenjena između jula i septembra nakon pada od 0,9% u prethodnom kvartalu, što je ispod srednje procene ekonomista za rast od 0,2%, pokazuju podaci.

„Razočaravajuće čitanje trećeg kvartala služi kao otrežnjujući podsetnik da zemlja još nije izašla iz šume“, rekao je Stefan Angrik, viši ekonomista u Moodi’s Analitics.

Realne zarade prilagođene inflaciji, indikator kupovne moći potrošača, pale su za 2,4% u septembru u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja 18. mesec pada.