Japan cilja na ruski izvoz

Japan cilja na ruski izvoz

Tokio je predstavio novi paket sankcija Rusiji u vezi sa vojnom operacijom Moskve u Ukrajini, piše Asahi. Međutim, poslednja ograničenja isključuju uvoz koji je ključan za japansku ekonomiju, uključujući morske plodove i energiju.

Na proširenoj listi je zabrana uvoza ruskog piva i votke, delova motora za brodove, avione, automobile i motocikle, furnira, određenih vrsta drveta i sečke. Zabrana stupa na snagu 19. aprila. Ona nije uključivala zabranu ruske ribe i morskih plodova, koji čine 8,9% japanskog uvoza. Tokio je takođe izbegao da cilja isporuke ruske sirove nafte i prirodnog gasa, od kojih zemlja u velikoj meri zavisi.

Međutim, prema publikaciji, zavisnost Japana od ruskih proizvoda od drveta je mnogo veća. Rusija je činila do 80% kupovine nekih artikala u japanskom uvozu drveta prošle godine. Skoro 60% furnira dolazi na japansko tržište iz Rusije, a analitičari kažu da će zabrana uvoza dovesti do povećanja troškova izgradnje nekretnina za 5-10%.

Cene drveta i rezane građe u Japanu nedavno su dostigle rekordne vrednosti. Prvo, počele su da rastu nakon što je Rusija prošle godine uvela veće izvozne stope za određene vrste proizvoda od drveta. Međutim, oni su značajno skočili u proteklih nekoliko nedelja od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini. Nakon što se Tokio pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije, neki japanski uvoznici počeli su da odbijaju da kupuju rusko drvo. Prošlog meseca, troškovi izgradnje porasli su za skoro 60 odsto na godišnjem nivou, izvestio je Asahi, pozivajući se na podatke Banke Japana.

Japan je već usvojio nekoliko paketa antiruskih sankcija, pridruživši se SAD, većini EU, UK i nekoliko drugih zemalja u osudi ruskih akcija u Ukrajini. Međutim, paket od utorka je prvi koji cilja na ruski izvoz. Ranije je Tokio postavio ograničenja na sopstveni izvoz u Rusiju, sa spiskom zabranjene robe i tehnologija sa više od 300 artikala. To uključuje poluprovodnike, opremu za pomorsku i vazdušnu bezbednost, telekomunikacionu opremu, vojne proizvode, softver i opremu za preradu nafte. Pored toga, Japan je takođe zabranio izvoz luksuzne robe u Rusiju, uključujući automobile vredne više od 6 miliona jena (49.000 dolara).