Japan beleži rekordni trgovinski deficit u avgustu

Japan beleži rekordni trgovinski deficit u avgustu

TOKIO – Japan je u avgustu ostvario najveći zabeleženi jednomesečni trgovinski deficit, pošto je uvoz porastao zbog visokih troškova energije i pada jena, izlažući ranjivost privrede spoljnim pritiscima cena, prenosi Rojters.

Rastući trgovinski deficit naglašava krhku prirodu ekonomskog oporavka Japana koji je do sada uglavnom ostao netaknut uprkos visokoj ceni koju kompanije plaćaju za uvoz, što je pogoršano padom jena na najniži nivo u poslednjih 24 godine i rastućim izgledima za globalno usporavanje.

Uvoz je skočio za 49,9% u godini do avgusta, podstaknut troškovima sirove nafte, uglja i tečnog prirodnog gasa (LNG), što je dovelo do povećanja trgovinskog deficita na 2,8173 triliona jena (19,71 milijardi dolara), što je najveći rekordni manjak.

Porast uvoza bio je veći od prosečne tržišne prognoze za porast od 46,7 odsto u anketi Rojtersa i nadmašio je rast izvoza od 22,1 odsto na godišnjem nivou u istom mesecu, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

„Uvoz je u porastu jer su nastavljene visoke cene sirovina i smanjeni poremećaji u snabdevanju, dok je izvoz spor“, rekao je Takeši Minami, glavni ekonomista istraživačkog instituta Norinčukin.

„Troškovi će porasti ako uvoz poraste bez ikakvih promena u veličini globalne ekonomije. To će dovesti do uvoza inflacije.

Avgustovski trgovinski jaz označio je 13. uzastopni mesec međugodišnjih manjkavosti i bio je veći od deficita od 2,3982 biliona jena koji se očekivao u anketi Rojtersa.

Pad jena za skoro 20% u poslednjih šest meseci doprineo je većim troškovima uvoza, pogoršavajući ionako visoke troškove energije i sirovina.

Uvoz nafte iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i uglja i LNG-a iz Australije snažno su povećali ukupan uvoz.

Po regionima, izvoz vezan za Kinu, najvećeg trgovinskog partnera Japana, porastao je 13,5% u odnosu na prethodnu godinu u vrednosnom smislu zbog snažnijih isporuka motornih vozila kao što su hibridni automobili u zemlju.

Isporuke najvećoj svetskoj ekonomiji, Sjedinjenim Državama, porasle su za 33,8% u avgustu uglavnom zbog snažnijeg izvoza motornih vozila i delova.

Izvoz je, međutim, opao za 1,2% u smislu obima, pokazuju podaci.

„Izvoz ne raste na osnovu količine iako je jen toliko oslabio. To će biti teško za profitabilnost preduzeća osim ako globalna ekonomija ne počne da se širi i izvoz raste“, rekao je Minami.

Japanska ekonomija je porasla treći kvartal zaredom u periodu april-jun, pokazali su podaci prošle nedelje, pošto je ukidanje lokalnih ograničenja COVID-19 povećalo potrošnju potrošača i preduzeća.

Analitičari, međutim, kažu da je oporavak zemlje i dalje krhak jer se potrošačke i poslovne aktivnosti suočavaju sa rizicima kao što su usporavanje globalnog rasta i pooštravanje monetarne politike mnogih centralnih banaka širom sveta.