Izvršni direktor naftne kompanije poziva na promjene

Izvršni direktor naftne kompanije poziva na promjene

Glavni izvršni direktor naftne kompanije koji će voditi međunarodne pregovore o klimi kasnije ove godine rekao je moćnim igračima u energetskoj industriji u ponedeljak da svet mora da smanji emisije za 7% svake godine i eliminiše sve emisije metana sa efektom staklene bašte – snažni komentari naftnog direktora, piše AP.

Ali govoreći na Ceraweek-u u Hjustonu, Sultan al-Jaber, izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Co., nije direktno govorio o emisijama iz transporta, gde većina sirove nafte završava. Emisije iz transporta najveći doprinose klimatskim promenama u mnogim zemljama, uključujući Sjedinjene Države.

Al-Džaber je izdvojio struju, cement, čelik i aluminijum kao mete za čišćenje, ali ne i kamione, automobile, vozove i avione. On je pozvao na daleko veća ulaganja kako bi se ubrzao prelazak na čistije industrije.

„Prema IEA, 2022. godine svet je uložio 1,4 biliona dolara u energetsku tranziciju“, rekao je on. „Potreban nam je preko tri puta veći iznos.“

I rekao je da investicije moraju stići u svet u razvoju.

„Samo 15% investicija u čistu tehnologiju stiže do ekonomija u razvoju na globalnom jugu, a tamo živi 80% stanovništva“, naglasio je on.

Al-Džaber nije pozvao na postepeno ukidanje proizvodnje i upotrebe nafte i gasa, nešto što su naučnici i zagovornici bezuspešno zahtevali zbog ponovljenih ZP, skraćeno od Konferencija strana, gde se nacije sastaju da bi preuzele klimatske obaveze.

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, da bi se izbegle najgore klimatske promene, ne može biti nove proizvodnje nafte i gasa.

Lider Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao je da je njegova zemlja prva u svom regionu koja se obavezala na Pariski klimatski sporazum i postavila put do neto nulte emisije. Međutim, njegove emisije u 2021. su porasle, a ne smanjene, 3% u odnosu na godinu ranije, prema Globalnom projektu ugljenika. Međutim, one su bile 6% ispod vrha u zemlji u 2015. Prema Climate Action Tracker-u, UAE imaju ukupnu ocenu „veoma nedovoljno“, što znači da njihove projektovane emisije nisu u skladu sa ograničavanjem zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Abu Dabi National Oil Co. pumpa približno 4 miliona barela sirove nafte dnevno i planira da se proširi na 5 miliona barela dnevno.

Svake godine, nacije se okupljaju na COP-u da razgovaraju o tome kako se ciljevi Pariskog sporazuma da se globalno zagrevanje ograniči na samo 1,5 stepeni Celzijusa (2,7 stepeni Farenhajta) do 2050. godine mogu postići kroz međunarodnu saradnju.

28. takva konferencija, COP28, biće održana u Dubaiju, od 30. novembra do 12. decembra. Izbor zemlje je izazvao kritike s obzirom na visok i rastući nivo proizvodnje sirove nafte u zemlji. Izbor al Džabera, generalnog direktora nacionalne naftne kompanije, takođe je izazvao prezir. Međutim, američki izaslanik za klimu Džon Keri rekao je da podržava lidera UAE.

Kao predsednik ovogodišnjeg sastanka, al-Džaber će uticati na to koliki će pritisak biti na one koji su najodgovorniji za klimatske promene, zemlje i kompanije koje proizvode i sagorevaju ugalj, naftu i gas.

Al-Džaber je ministar industrije i napredne tehnologije Ujedinjenih Arapskih Emirata, a takođe je i predsednik kompanije Masdar, kompanije za obnovljive izvore energije.

Ceraveek svake godine privlači visoke zvaničnike za naftu i gas, a domaćin je S&P Global.

Elen Nikmajer je dala doprinos iz Vašingtona i Meri Ketrin Vajldman iz Hartforda, Konektikat.