Japanski izvoz opao prvi put od 2021. godine, izazivajući zabrinutost

Japanski izvoz opao prvi put od 2021. godine, izazivajući zabrinutost

Japanski izvoz je u julu pao prvi put u skoro 2-1/2 godine, povučen zbog slabe potražnje za lakom naftom i opremom za proizvodnju čipsa, naglašavajući zabrinutost zbog globalne recesije jer su ključna tržišta poput Kina je oslabila, piše Rojters.

Podaci Ministarstva finansija (MF) objavljeni u četvrtak pokazuju da je japanski izvoz pao za 0,3 odsto u julu na godišnjem nivou, u poređenju sa smanjenjem od 0,8 odsto koji su očekivali ekonomisti u anketi Rojtersa. Usledio je rast od 1,5% u prethodnom mesecu.

Odvojeni podaci kabineta pokazali su da su ključni pokazatelji kapitalnih rashoda porasli u junu, pružajući tračak nade za podsticanje održivog ekonomskog rasta.

Sve u svemu, skup podataka je podvukao krhkost japanskog izvoznog pokretača koji je pomogao da se podupre rast domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu, pri čemu su najveći pokretači isporuke automobila i dolazni turizam.

Japanski kreatori politike računaju na izvoz kako bi ojačali ekonomiju broj 3 u svetu i popravili zastoj u privatnoj potrošnji koji je pretrpeo zbog šireg povećanja cena.

Međutim, avet oštrijeg globalnog usporavanja i usporavanja rasta na njenom glavnom tržištu, Kini, izazvali su zabrinutost oko izgleda.

Prema destinaciji, izvoz u Kinu, najvećeg trgovinskog partnera Japana, pao je u julu za 13,4% na godišnjem nivou, zbog pada isporuka automobila, nerđajućeg čelika i IC čipova, nakon pada od 10,9% u junu.

Pošiljke za SAD, ključni saveznik Japana, porasle su prošlog meseca za 13,5% na godišnjem nivou i zabeležile najveću zabeleženu vrednost, predvođene pošiljkama električnih vozila i auto delova, nakon porasta od 11,7% u prethodnom mesecu.

Uvoz je opao za 13,5% u godini do jula, u odnosu na srednju procenu za smanjenje od 14,7%.

Trgovinski bilans se pomerio na deficit od 78,7 milijardi jena (537,27 miliona dolara), u odnosu na srednju procenu za suficit od 24,6 milijardi jena.

Odvojeni podaci su takođe pokazali da su porudžbine osnovnih mašina u Japanu porasle za 2,7% u junu u odnosu na prethodni mesec. U poređenju sa godinom ranije, osnovne porudžbine, veoma promenljiva serija podataka koja se smatra indikatorom kapitalne potrošnje u narednih šest do devet meseci, opali su za 5,8%.