Inflacija u SAD skočila na 40-godišnji maksimum

Inflacija u SAD skočila na 40-godišnji maksimum

Američko ministarstvo rada saopštilo je u utorak da je njegov indeks potrošačkih cena porastao za 8,5% u martu u odnosu na 12 meseci ranije, što je najoštriji rast u odnosu na isti period prošle godine od 1981. Taj porast je bio vođen kontinuiranim problemima u lancu snabdevanja, rastućom potražnjom i rastućim cenama energije , je rekao.

Statistički podaci pokazuju da je mesečni rast iznosio 1,2%, što je najbrži skok od septembra 2005. i naglo ubrzanje u odnosu na februarsko povećanje od 0,8%.

Američke vlasti okrivljuju rast cena za sukob Rusije i Ukrajine, a predsednik Džo Bajden je u ponedeljak rekao: „Činim sve što je u mojoj izvršnoj moći da smanjim Putinovo povećanje cena“.

U međuvremenu, Džo Mančin, umereni demokratski senator iz Zapadne Virdžinije, rekao je za Fajnenšel tajms da „Federalne rezerve i administracija nisu reagovale dovoljno brzo, a današnji podaci su snimak u vremenu posledica koje se osećaju širom zemlje“. On je dodao da je „medveđa usluga američkom narodu da se ponaša kao da je inflacija nova pojava“.

Američki indeks benzina je u martu naglo porastao za 18,3% i činio je više od polovine mesečnog povećanja svih artikala. Cene benzina porasle su za 48 odsto u poslednjih 12 meseci. Cene polovnih automobila su takođe porasle za 35%, iako su u februaru i martu zapravo pale.

Indeks hrane je u martu porastao za 1% u odnosu na februar i skoro 9% u poređenju sa prethodnih 12 meseci. Cene namirnica su skočile 10 odsto, pokazuju podaci.