Inflacija u Južnoj Koreji ubrzava iznad prognoze

Inflacija u Južnoj Koreji ubrzava iznad prognoze

Godišnja potrošačka inflacija u Južnoj Koreji ubrzala se na 3,4 odsto u avgustu, dok je mesečna stopa bila najbrža od početka 2017. godine, što bi zakonodavce trebalo da drži na oprezu za bilo kakav stalni rast cena.

Banka Koreje (BOK) je prošlog meseca zadržala stabilne kamatne stope peti sastanak zaredom, pošto je nastavila da daje prioritet stabilizaciji cena usred povećanih rizika rasta.

Na mesečnom nivou, indeks potrošačkih cena (CPI) je u avgustu porastao za 1,0 odsto, nakon što je u prethodnom mesecu dobio 0,1 odsto, pokazali su zvanični podaci u utorak, nadmašivši srednju prognozu ekonomista za rast od 0,3 odsto u istraživanju Rojtersa.

Godišnja inflacija, koja se ubrzala prvi put za sedam meseci, takođe je premašila 2,7% koje su očekivali ekonomisti, i bila je najbrža od aprila. Usledio je rast od 2,3% u julu, što je bilo najsporije u poslednje 2 godine.

BOK je saopštio da će se potrošačka inflacija verovatno ubrzati na oko 3% u avgustu i septembru, pre nego što ponovo popusti, što znači da najnoviji podaci ne bi trebalo da budu iznenađenje za zakonodavce.

Komentarišući podatke, ministarstvo finansija je saopštilo da su na stopu inflacije uticali privremeni faktori kao što su nepovoljni vremenski uslovi, uz rast globalnih cena energenata, ali da je opšti trend usporavanja cena zadržan.

Posmatrano po sektorima, cene naftnih derivata su tokom meseca skočile za 8,1%, cene poljoprivrednih proizvoda porasle su za 10,5%, dok su cene javnih usluga porasle za 0,5%.

Osnovni CPI, koji isključuje promenljive cene hrane i energije, porastao je 3,3% na godišnjem nivou, nepromenjen u odnosu na prethodni mesec.