Inflacija jede poslovnu aktivnost evrozone

Inflacija jede poslovnu aktivnost evrozone

Rast poslovnih aktivnosti u evrozoni pretrpeo je naglo usporavanje u junu, prema pomno praćenom istraživanju kompanija, pojačavajući zabrinutost da bi posledice ruske invazije na Ukrajinu mogle da odvuku blok u recesiju.

S&P Global je saopštio da je njegov brzi kompozitni indeks menadžera nabavke u evrozoni, koji prati puls poslovne aktivnosti, pao na najniži nivo u poslednjih 16 meseci pošto su proizvodnja i nove porudžbine opali, a kompanije su se žalile na visoku inflaciju, slabu potražnju i političku neizvesnost.

Vest je u četvrtak gurnula indekse evropskih akcija na niže i navela trgovce da smanje svoje opklade na to za koliko će Evropska centralna banka povećati kamatne stope ove godine, što je dovelo do povećanja cena državnih obveznica. Evro je oslabio 0,7 odsto u odnosu na dolar na 1,0497 dolara.

Kristof Vajl, ekonomista u Commerzbank, rekao je: „Današnje brojke bi trebalo da podstaknu ECB da prilično oprezno podigne kamatne stope.

Ekonomisti veruju da evrozona rizikuje da padne u recesiju kasnije ove godine, jer Rusija smanjuje isporuke prirodnog gasa Evropi, rekordna inflacija jede potrošačku potrošnju, a ECB povećava kamatne stope.

Jens Eisenschmidt, šef ekonomije za Evropu u Morgan Stanlei-u, rekao je da podaci PMI povećavaju izglede da bi očekivano zastoj ekonomije mogao doći ranije nego što se očekivalo. Recesija je bila „prilično verovatna“ ako Rusija nastavi značajno da smanjuje snabdevanje Evrope prirodnim gasom, stvarajući potencijalne nestašice.

Evropska komisija saopštila je u utorak da je njen brzi indikator poverenja potrošača za evrozonu pao za 2,4 poena na minus 23,6 ovog meseca, što je najslabiji pokazatelj od najniže vrednosti svih vremena, zabeležen neposredno nakon što je kriza Covid-19 počela u aprilu 2020.

„S obzirom da su indeksi cena i dalje izuzetno jaki, izgleda da je evrozona ušla u period stagflacije“, rekao je Džek Alen-Rejnolds, ekonomista u Capital Economics-u, misleći na kombinaciju rastuće inflacije i stagniranja rasta iz 1970-ih.

Kompozitni PMI za evrozonu u junu bio je 51,9, što je pad sa 54,8 prošlog meseca. Očitavanje je palo znatno ispod očekivanja ekonomista konsenzusa od 54 da će dostići najniži nivo pošto je pandemija još uvek ograničavala veći deo normalnog života početkom 2021.

PMI rezultat iznad 50 ukazuje na to da većina preduzeća prijavljuje viši nivo aktivnosti nego pre mesec dana. Međutim, S&P Global je saopštio da je njegova mesečna anketa menadžera nabavke ukazivala na „neposredan pad ukoliko potražnja ne oživi”.

Nove porudžbine za robu i usluge nisu porasle prvi put od marta 2021. godine, navodi se, dodajući da je proizvodnja opala prvi put u dve godine. Porast aktivnosti u turizmu i rekreaciji u aprilu i maju usporio je „skoro da je stao“ u junu. Poslovna očekivanja za narednu godinu pala su na najniži nivo od oktobra 2020.

Pritisci na cene ostali su na skoro rekordnim nivoima za kompanije iz evrozone, uprkos rastu sporije treći mesec zaredom, što je S&P Global rekao da „nagoveštava vrhunac stope inflacije“. Fabrička proizvodnja je „nastavila da bude ograničena široko rasprostranjenom nestašicom snabdevanja“ izazvanom ratom u Ukrajini i blokadom Covid-a u Kini.

PMI za usluge evrozone pao je na petomesečni minimum od 52,8, dok je indeks proizvodnje dostigao najniži nivo za 22 meseca od 52.

Poverenje među francuskim preduzećima palo je na najniži nivo u poslednjih 19 meseci, a neki od njih su se žalili na povećanu političku neizvesnost nakon što je predsednik Emanuel Makron izgubio kontrolu nad nacionalnom skupštinom na parlamentarnim izborima prošlog vikenda.