Indija spremna da zaobiđe dolar u trgovini sa Rusijom

Indija spremna da zaobiđe dolar u trgovini sa Rusijom

Očekuje se da će mehanizam koji omogućava prelazak na domaće valute biti operativan ove nedelje.

Sistem koji omogućava direktna plaćanja rupija i rublja u trgovini između Rusije i Indije mogao bi da bude pokrenut ove nedelje, rekao je predsednik Federacije indijskih izvoznih organizacija (FIEO) A Sakthivel za CNBC u sredu. Taj aranžman bi omogućio Indiji i Rusiji da obavljaju finansijske operacije zaobilazeći američki dolar. Rusija je praktično blokirana da koristi američku valutu zbog zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini.

Prema rečima zvaničnika, indijska vlada radi na predlogu da se do pet nacionalizovanih indijskih banaka omogući angažovanje u mehanizmu trgovine rupija-rublja, i razgovori između guvernera centralne banke, ministra finansija i banaka o tom pitanju već su održane. Taj aranžman bi omogućio indijskim izvoznicima da nastave da posluju sa Rusijom uprkos sankcijama koje zabranjuju, između ostalog, međunarodne mehanizme plaćanja u zemlji, kao što je SVIFT. To bi takođe omogućilo Indiji da nastavi da kupuje ruski energetski izvoz i drugu robu.

Prema Sakthivelu, indijska ekonomija bi mogla da profitira od sankcija sa kojima se Rusija suočava, jer one daju indijskim izvoznicima priliku da se šire na ruskom tržištu.

„Izvoz u Rusiju nije veliki, samo u poljoprivredi i farmaciji. Sada kada ceo Zapad zabranjuje Rusiju, biće mnogo prilika da indijske firme uđu u Rusiju“, naveo je on.

Indijsko ministarstvo finansija i Rezervna banka Indije još nisu komentarisali novi trgovinski aranžman.

Za razliku od SAD i EU, Indija nije kritikovala Rusiju zbog njene vojne operacije u Ukrajini i uzdržala se od osude Moskve tokom nedavnih rundi glasanja u UN. Na pitanje da li će nastavak trgovine Indije sa Rusijom izazvati gnev Zapada, Sakthivel je rekao da je njegova zemlja zauzela „neutralan stav“ o situaciji u Ukrajini.

„Vlada će uzeti u obzir sve faktore. Vlada to igra veoma pažljivo“, naglasio je on.

Indija je 2021. izvezla u Rusiju robe u vrednosti od 3,3 milijarde dolara, uglavnom farmaceutskih proizvoda, čaja i kafe. Što se uvoza tiče, Indija je kupila ruske proizvode u vrednosti od 6,9 milijardi dolara, uključujući oružje i robu za odbranu, mineralne resurse, đubriva, metale, dijamante i drugo drago kamenje. Indija takođe uvozi rusku naftu, a nedavni mediji navode da je glavna rafinerija u zemlji, Indian Oil Corp, pojačala kupovinu ruske nafte tokom prošlog meseca. Indija takođe navodno razmišlja o kupovini sirovina od Rusije i Belorusije za proizvodnju đubriva usred skokovitih cena robe.