IEA izdaje globalno upozorenje o gasu

IEA izdaje globalno upozorenje o gasu

Globalno snabdevanje prirodnim gasom će ove godine ostati ograničeno usred širokog spektra neizvesnosti, upozorila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Za sada je pritisak na globalna tržišta gasa smanjen, jer je zbog blage zime smanjena potreba za povlačenjem skladišta u Evropi i SAD, napisala je IEA u svom najnovijem Izveštaju o tržištu gasa.

U prvom kvartalu godine, spot cene za tečni prirodni gas (LNG), koji je služio kao zamena za ruski gasovod, pale su ispod nivoa zabeleženih u leto 2021. godine, iako su i dalje znatno iznad svojih istorijskih proseka .

Trenutna situacija, međutim, ne nudi „nikakva garancija protiv buduće nestabilnosti“, a mere bi i dalje trebalo da se primenjuju za ublažavanje rizika, kao što su nepovoljni vremenski faktori, manja dostupnost LNG-a i potencijalni dalji pad isporuke gasa iz ruskih gasovoda u EU, upozorila je IEA.

Zapadne sankcije Moskvi dovele su do velikog šoka u snabdevanju gasom na evropskim i svetskim tržištima gasa prošle godine, zbog čega su isporuke ruskog gasa iz gasovoda EU pale za 80 odsto tokom godine.

Od tada je blok povećao kupovinu LNG-a iz SAD, za koje se predviđa da će ove godine postati vodeći svetski izvoznik LNG-a.

Rusija i dalje isporučuje prirodni gas u EU preko gasovodne mreže Ukrajine i kroz gasovod Turski tok, koji zaobilazi Ukrajinu i prenosi ruski gas u južnu Evropu.

Mađarska, glavni uvoznik ruskog gasa u EU, saopštila je prošlog meseca da ima uveravanja Moskve da će se isporuke gasa gasovodom Turski tok nastaviti bez prekida.