Hong Kong predlaže da se dozvoli maloprodaja kriptovaluta

Hong Kong predlaže da se dozvoli maloprodaja kriptovaluta

Vlada Hong Konga je predložila da se maloprodajnim investitorima dozvoli trgovina kriptovalutama i fondovima kojima se trguje na kripto berzi – potez za koji se nada da će joj pomoći da obnovi svoj status fintech centra.

Grad, koji je ranije predložio ograničavanje trgovine kriptovalutama na profesionalne investitore, vidio je da su planirana pravila za digitalnu imovinu žestoko kritikovana zbog gušenja inovacija, što je navelo mnoštvo novoosnovanih kompanija da se presele na druga tržišta kao što su Singapur i Dubai.

Vlasti će započeti proces konsultacija o davanju „odgovarajućeg stepena pristupa“ virtuelnoj imovini maloprodajnim investitorima, rekao je finansijski sekretar Pol Čen u uvodnom obraćanju na konferenciji Fintech Veek u Hong Kongu.

„Želimo da stav naše politike bude jasan globalnom tržištu, da pokažemo našu odlučnost da istražimo fintech sa globalnom zajednicom virtuelnih sredstava“, rekao je on.

Vlada će takođe pregledati imovinska prava za tokenizovanu imovinu i istražiti legalizaciju takozvanih pametnih ugovora – transakcija koje se samostalno izvršavaju, čiji rezultati zavise od unapred programiranih unosa.

Ovi potezi će verovatno utrti put za ponudu tokena za sigurnost nekretnina (STO), rekli su igrači iz industrije. STO su tokeni zasnovani na blokčejnu koji predstavljaju vlasničke interese ili daju pravo vlasnicima na prihod ili dividende generisane od stvarne imovine.

Najnovija najava bi pravila Hong Konga mogla da izjednači sa onima u Singapuru, rekao je Endi Mehan, glavni službenik za usklađenost za APAC u američkoj kripto berzi Gemini.

„Učesnici iz industrije žele da vide doslednost u globalnom regulatornom režimu, inače će postojati prilike da loši akteri iskoriste rupe u jurisdikcijama sa manje rigidnim zakonima“, rekao je on.

Legalizacija maloprodajne trgovine kriptovalutama bi takođe udaljila Hong Kong od kontinentalne Kine koja je uvela opštu zabranu trgovine kriptovalutama.

„Ovo je pozitivan potez jer šalje snažnu poruku da Hong Kong zauzima drugačiji pristup u regulisanju svog tržišta kapitala“, rekao je Adrijan Vang, izvršni direktor kripto brokerske kuće Metapha.