Hedž fondovi u 2022. imaju najgori učinak od 2018. godine

Hedž fondovi u 2022. imaju najgori učinak od 2018. godine

NjUJORK – Hedž fondovi su prošle godine zabeležili najgori učinak od 2018. godine, uglavnom zbog akcija jer su se portfolio menadžeri borili da plasiraju svoje opklade usred previranja na tržištu, saopštio je u ponedeljak dobavljač podataka u industriji HFR, preneo je Rojters.

Sveukupno, hedž fondovi su pali za 4,25% prošle godine, prema HFRI 500 Fund Veighted Composite Indek, koji prati mnoge od najvećih globalnih performansi hedž fondova.

Hedž fondovi akcija zabilježili su najgori učinak u 2022. među četiri glavne kategorije hedž fondova koje prati HFR. Ipak, njihov gubitak od 10,37% je ipak uspeo da pobedi S&P 500 (.SPKS)
, koja je pala za 19,4% u najgoroj godini od 2008.

Hedž fondovi vođeni događajima, uključujući one koji se klade na spajanja ili restrukturiranja kompanija, i fondovi relativne vrednosti, koji trguju na osnovu promene cena imovine, takođe su završili godinu sa gubicima od 5,04% i 0,9%, respektivno.

Kripto hedž fondovi su pali za 55,08%, nakon što su objavili pozitivne prinose za samo tri meseca u godini. Uprkos ogromnim gubicima, kripto hedž fondovi čine mali deo imovine industrije od 3,8 biliona dolara.

Dok su se menadžeri kapitala i kripto portfolija prošle godine suočili sa izazovima, investitori u hedž fondove pronašli su svetle tačke za povratak. Makro hedž fondovi su nadmašili industriju, pokazao je HFR. Makro indeks HFRI je porastao za 9,31%, uglavnom vođen robnim, kvantitativnim i strategijama praćenja trendova, rekao je provajder podataka.

„Investitori moraju da pogledaju ispod površine da bi razumeli učinak industrije prošle godine. Dugogodišnji hedž fondovi su najveći deo industrije sa ponderisanim imovinom“, rekao je Patrik Gali, izvršni partner savetodavne firme za hedž fondove Sussek Partners. „Sve u svemu, verujem da je to bila dobra godina za hedž fondove.

Makro hedž fondovi globalno trguju širokim spektrom sredstava, kao što su obveznice, valute, stope, akcije i roba. To im je omogućilo da pametno stave svoje opklade usred disperzije cena imovine uzrokovane rastućim kamatnim stopama i rastućom inflacijom.

Rojters je ranije ove godine izvestio da investitori smatraju da će makro hedž fondovi verovatno ponovo nadmašiti ovu industriju ove godine, pošto i dalje postoji nestabilno okruženje za tržišta.

Prošlogodišnja previranja su se takođe pokazala kao dobra za hedž fondove sa više strategija, kojima je dozvoljeno da trguju preko različitih sredstava i tržišta. Citadel Keneta Grifina ostvario je rast od 38,1% u svom vodećem fondu Vellington, dok je Composite Fund D.E Shav-a porastao za 24,7%, a Millennium za 12,4%.