Grčka planira osnivanje državnog stabilizacionog fonda za zelene projekte i infrastrukturu

Grčka planira osnivanje državnog stabilizacionog fonda za zelene projekte i infrastrukturu

Grčka je najavila planove za osnivanje državnog stabilizacionog fonda koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturne i zelene projekte, izjavio je ministar finansija Kostis Hacidakis. Ovaj fond će uložiti prihod od prodaje imovine koja je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalna preduzeća.

Ministar Hacidakis je pojasnio da će početni kapital fonda iznositi 300 miliona evra, a prihod od prodaje imovine će biti uložen u finansiranje zelenih projekata, infrastrukture i nove tehnologije. „Angažovali smo BlackRock da predloži najbolju korporativnu strukturu za fond,“ rekao je Hacidakis. BlackRock je američki fond i najveći u svetu u segmentu upravljanja imovinom.

Grčka agencija za privatizaciju HRADF i fond za spasavanje banaka HFSF će biti spojeni u državnu holding kompaniju Hellenic Corporation Assets and Participations (HCAP), koja je osnovana 2016. godine i upravlja podružnicama državnih komunalnih preduzeća i vlasničkim udelima u kompanijama.

Prema rečima ministra, HRADF i HFSF su do sada prodajom imovine i udela u bankama stekli ukupno 10 milijardi evra za potrebe smanjenja grčkog duga tokom krize od 2010. do 2018. godine. Fond za spas banaka nedavno je u potpunosti privatizovao tri grčka zajmodavca, a do kraja godine planira da proda preostalih 18% akcija Narodne banke i 72,5% Atika banke.

Ova inicijativa sledi primer Irske, koja je krajem prošle godine najavila osnivanje državnog stabilizacionog fonda kako bi se lakše pokrili budući zdravstveni, penzijski i klimatski troškovi. Irska vlada planira da od sada do 2035. godine ulaže u fond 0,8% nominalnog BDP-a, odnosno 4,3 milijarde evra godišnje, kako bi uspostavila zaštitni mehanizam od pada kapitalnih investicija u slučaju krize.