Grčka dobila novo povećanje kreditnog rejtinga

Grčka dobila novo povećanje kreditnog rejtinga

Grčka privreda je u petak kasno uveče dobila značajno poverenje od rejting agencije Mudis, koja je podigla kreditni rejting Grčke za dva stepena, ali se zaustavila tek nakon što je zemlju koja se ranije borila vratila na formalnu finansijsku respektabilnost, piše AP.

Mudis je saopštio da je podigao rejting Grčke sa Ba3 na Ba1, sa stabilnim izgledima. Ali to još uvek ostavlja državne obveznice za jednu stepenicu manje od investicionog ranga, što bi otvorilo put za kupovinu mnogih velikih globalnih investitora.

Ministar finansija Kostis Hacidakis rekao je da je nadogradnja „uglavnom dokaz da vlada mora ostati verna trezvenoj fiskalnoj politici“, koja će biti kombinovana sa „osetljivošću“ po socijalnim pitanjima.

Poslednji put kada je Moodi’s poboljšao rejting Grčke bio je u novembru 2020. godine. Snizio je status obveznica zemlje na neinvesticioni ili otpadni status 2010. godine, na vrhuncu finansijske krize koja je primorala tri međunarodne pomoći u zamenu za ozbiljno smanjenje potrošnje, porez pohodi i ekonomske reforme.

Saopštenje kompanije Moodi’s u petak usledilo je nedelju dana nakon što je DBRS Morningstar povisio rejting Grčke na investicionu ocenu. DBRS, Moodi’s, Standard and Poor’s i Fitch su četiri rejting agencije koje Evropska centralna banka uzima u obzir – pri čemu se očekuje da će poslednje dve ponovo kalibrirati podinvesticioni rejting Grčke do kraja godine.

Mudis je rekao da parlamentarna većina vlade desnog centra nakon junskih izbora „pruža visok stepen političke i političke sigurnosti za naredne četiri godine, podstičući tekuću implementaciju prošlih reformi i osmišljavanje daljih strukturnih reformi“.

Rečeno je da očekuje da će grčki BDP rasti u proseku 2,2% godišnje u periodu 2023-27. vođen investicijama i potrošnjom, što je „veoma značajno poboljšanje“ u poređenju sa prosečnim rastom od 0,8% u pet godina pre pandemije.

U njemu se navodi da će dug Grčke verovatno pasti na blizu 150 odsto BDP-a već 2024. zbog snažnijeg rasta BDP-a nego što je ranije bilo predviđeno.

Moodi’s je rekao da vidi posvećenost grčke vlade implementaciji reformi i fiskalno opreznoj politici kao „kredibilnu i jaku“, dodajući da postoji i „široki konsenzus u društvu za ove politike“.

Međutim, Mudis je upozorio da je grčka ekonomija podložna spoljnim šokovima, s obzirom na veličinu i značaj ključnih sektora poput turizma i pomorstva.