Grci troše manje na osnovne stvari

Grci troše manje na osnovne stvari

Sedam od 10 potrošača u Grčkoj bilo je prinuđeno da smanje potrošnju na hranu i druge osnovne potrepštine, prema podacima istraživanja tržišta objavljenim ove nedelje.

Skoro polovina ispitanika izjavila je da je smanjila kupovinu u supermarketima za „mnogo“ i „dovoljno“, a 25 odsto je reklo da sada kupuje „malo“ manje, prenela je državna novinska agencija AMNA, pozivajući se na podatke kompanije za istraživanje tržišta Netrino.

„Prvi put vidimo tako veliki pad [kupovine] u supermarketima. Postoji ogroman pad potrošačkih kupovina osnovnih potrepština, hrane i predmeta za domaćinstvo“, rekao je analitičar tržišta Netrino Stefanos Komninos za AMNA.

Kada je reč o kupovini odeće i obuće, 81 odsto ispitanika smanjilo je kupovinu za „puno“ i „dovoljno“, što je situaciju učinilo „dramatičnom“, dodao je Komninos.

Samo 15 odsto grčkih domaćinstava reklo je da ima dovoljno prihoda da odlože za štednju, pokazuje istraživanje.

Podaci dolaze pošto je inflacija u evrozoni dostigla rekordnih 7,4 odsto u martu, prema proceni koju je u četvrtak objavio Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

Grčka je jedna od najsiromašnijih zemalja EU i najviše je stradala tokom finansijske krize 2008. godine. Atinu su spasli EU i MMF, što je dovelo do godina mera štednje i ekonomskih poteškoća.