Goldman Sachs predviđa kada će Indija prestići SAD na ekonomskoj rang listi

Goldman Sachs predviđa kada će Indija prestići SAD na ekonomskoj rang listi

Indija će nadmašiti SAD i postati druga najveća svetska ekonomija do 2075. godine, predviđa Goldman Sachs, navodeći kapitalne investicije i povoljnu demografiju. Ova zemlja je trenutno peta po veličini svetska ekonomija, iza SAD, Kine, Japana i Nemačke.

U članku objavljenom prošle nedelje, indijski ekonomista investicione banke, Santanu Sengupta, predvideo je da će BDP zemlje dostići 52,5 biliona dolara, iza Kine sa 57 biliona dolara.

Pored rastuće populacije, očekuje se da će rast Indije biti vođen napretkom u inovacijama i tehnologiji, većim kapitalnim investicijama i rastućom produktivnošću radnika, navodi se u izveštaju Goldman Sachsa.

Demografija će takođe biti ključna. „Tokom naredne dve decenije, odnos zavisnosti Indije biće jedan od najnižih među regionalnim ekonomijama“, rekao je Sengupta.

Odnos zavisnosti u zemlji meri se brojem izdržavanih lica u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo. Sengupta tvrdi da Indija ima „najbolji odnos” radno sposobnog stanovništva prema broju mladih i starijih.

Shvatanje potencijala rastuće populacije Indije zavisi od povećanja učešća njene radne snage, rekao je Sengupta. On je identifikovao dvodecenijsko predviđanje demografskih prilika koje bi Nju Delhi trebalo da iskoristi.

„Dakle, to je zaista prozor za Indiju da to uradi kako treba u smislu uspostavljanja proizvodnih kapaciteta, nastavka rasta usluga i nastavka rasta infrastrukture“, dodao je on.

Povećanje produktivnosti rada će dovesti do veće proizvodnje za privredu, posebno zato što je vlada zemlje stavila prioritet razvoju infrastrukture sa izgradnjom puteva i železnice.

Tehnologija i inovacije se takođe smatraju glavnim pokretačima indijske ekonomije, istakla je investiciona banka.

Očekuje se da će prihodi indijske tehnološke industrije porasti za 245 milijardi dolara do kraja 2023. uz podršku IT, upravljanja poslovnim procesima i tokova softverskih proizvoda, navodi Nasscom, indijsko nevladino trgovinsko udruženje, u nedavnom izvještaju.

Kapitalne investicije postaće još jedan značajan doprinos rastu Indije, navodi Goldman Sachs.

„Stopa štednje u Indiji će se verovatno povećati sa padom koeficijenta zavisnosti, rastom prihoda i dubljim razvojem finansijskog sektora, što će verovatno učiniti fond kapitala dostupnim za dalje investicije“, navodi se u izveštaju.